Správy

Turistická NOVINKA na Horehroní: K prameňu Hrona vás zavedie NÁUČNÝ chodník, FOTO

Časť nového značeného chodníka vedie po pôvodnom železničiarskom chodníku, ktorý slúžil k obsluhe železničnej trate ešte v časoch, keď po nej jazdili parné súpravy.

Ilustračný obrázok k článku Turistická NOVINKA na Horehroní: K prameňu Hrona vás zavedie NÁUČNÝ chodník, FOTO
6
Galéria
Zdroj: OOCR Región Horehronie

Letná turistická sezóna v Telgárte odštartovala otvorením nového náučného chodníka, ktorý vedie popod telgártske železničné viadukty k prameňu rieky Hron a je dlhý viac než štyri kilometre. Prepája súčasnú sieť najnavštevova­nejších turistických bodov v horehronskom regióne, technických železničných pamiatok a prameňa Hrona mimo rušnej hlavnej cesty. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

So značením aj rázcestníkmi

Časť nového značeného chodníka vedie po pôvodnom železničiarskom chodníku, ktorý slúžil k obsluhe železničnej trate ešte v časoch, keď po nej jazdili parné súpravy. Trasa sa začína pri tuneli Kornela Stodolu, známeho viac v podobe špirálovitého unikátneho tunela prepájajúceho Telgártsky viadukt s Chmarošským. Pokračuje na vyhliadku nad tunelom s výhľadom na Klenovský vepor a na kopec Gregová. Záver chodníka vyúsťuje pri samotnom prameni Hrona.

Ako upozornila OOCR, keďže chodník prechádza územím s tretím stupňom ochrany, vyplýva z toho rešpektovanie návštevného poriadku Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) a nevybočovania z určených trás pohybu. Celá trasa je vyznačená maľovaným značením a doplnená o smerovacie tabuľky na drevených a žltých rázcestníkoch.

„Telgárt týmto projektom zahájil míľnik, v ktorom plánuje obnovovať a podporovať kultúrny a prírodný potenciál obce i jej okolia. Chodník k prameňu Hrona je jeden z mnohých turistického charakteru. Vďaka krásnej prírode a turistickému potenciálu chceme zvýšiť záujem návštevníkov o strávenie voľného času či dovolenky v Telgárte,“ zdôraznil poslanec obecného zastupiteľstva Martin Lunter s tým, že tento projekt dopĺňa ponuku možností pre aktívny oddych v prírode.

Pomohli aj miestni remeselníci

Vybudovanie chodníka si vyžadovalo značnú terénnu údržbu a okrem vyčistenia od zárastov drevín aj nakopanie terénnych stupňov so zábradlím na úseku dlhom 70 metrov. OOCR Región Horehronie s podporou ministerstva cestovného ruchu a športu prispela na výstavbu čiastkou 1 500 eur. Čistenie chodníka zabezpečil NAPANT a terénne práce financovala obec. Na realizácii drevených prvkov sa podieľali miestni remeselníci a lesní robotníci.

„Správa NAPANT víta vzájomnú spoluprácu organizácií i jednotlivcov, aká vznikla práve pri tomto chodníku. Návštevníci môžu spoznať nový kút národného parku. Veríme, že jeho realizácia prispeje k ohľaduplnejšiemu správaniu sa k prírodnému prostrediu v tejto lokalite a návštevníci nebudú prekračovať hranice pohybu, čím predídeme poškodzovaniu lúčnych ekosystémov alebo vstupu na koľajisko,“ dodal zástupca riaditeľa a vedúci stráže prírody NAPANT Dan Harťanský.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Náučný chodník k prameňu Hrona
6
Galéria
Zdroj: OOCR Región Horehronie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM