Kristína Kožiaková Rôzne

TOP 5 prírodných klenotov v okolí Brezna. Miesta, ktoré stoja za návštevu

Aby sme videli nádhernú prírodu, nemusím merať dlhú cestu od Brezna. Neďaleké lokality prekypujú vzácnymi druhmi rastlín aj živočíchov. Kde môžete natrafiť na medveďa či rysa?

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 prírodných klenotov v okolí Brezna. Miesta, ktoré stoja za návštevu
Zdroj: TASR

Príroda v okolí Brezna je plná vzácnych rastlín a živočícjov. Len na skok máme Národný park Nízke Tatry, Muránsku planinu aj unikátnú rezerváciu Poľana, o ktorej sme nedávno písali.

Čítajte viac: VIDEO: Klobúk dole. Film natáčaný blízko Brezna zožal parádny úspech v USA!

Prinášame vám prehľad oblastí neďaleko Brezna, ktoré sú výnimočné práve svojím prírodným bohatstvom, či už sú to živočíchy alebo rastliny.

Dobročský prales

Národná prírodná rezervácia (NPR) Dobročský prales sa nachádza v nadmorskej výške 720 až 1000 metrov. Výmera je 104 hektárov a výmera lesov ochranného pásma 100 ha. Za rezerváciu bol Dobročský prales vyhlásený v r.1913.

Vyvíjal sa samovývojom, bez zásahu človeka. Ako doklad pôvodného vzhľadu lesov kraja, prekvapuje návštevníkov stromami značných dimenzií. Pamätná jedľa, zlomená vetrom v r. 1964, mala vek 450 rokov, priemer kmeňa vo výške 130 cm nad zemou dosahoval 193 cm, obvod takmer sedem metrov a jej výška bola 56 metrov.

Ani ostatné druhy drevín sa však nedajú zahanbiť. Smrek dosahuje hrúbku až 137 cm a výšku 54 metrov. Buk dosahuje aj 118 cm, javor horský 135 cm, brest 95 cm a jaseň štíhly 64 centimetrovú hrúbku. Smrek sa dožíva až 350 rokov. Počas jednej generácie smreka a jedle sa vystriedajú dve generácie buka a javora so životnosťou 220–250 rokov.

Laická verejnosť má možnosť prísť cez lesné komplexy až do ochranného pásma NPR do bezprostrednej blízkosti, kde sú informačné panely. Je možné si pre tento druh návštevy ku hranici NPR objednať sprievodcu z o.z. Vydra Čierny Balog

Muránska planina

Pri návšteve neďalekého národného parku Muránska planina nebudete mať núdzu o zážitok s nádhernej prírody. Pokiaľ budete mať šťastie, natrafíte aj na rôzne zvieratá. Z väčších stavovcov sa tu pravidelne vyskytujú všetky karpatské veľké šelmy, medveď hnedý, vlk, rys a mačka divá. V severnej časti rieky Hron a v jeho prítokoch sa nachádza jedna z najpočetnejších populácií vydry. Na Slovensku patrí medzi kriticky ohrozené druhy. Z dravých vtákov je významný výskyt orla skalného, ktorý tu pravidelne hniezdi, orla krikľavého, včelára obyčajného (Pernis apivorus) a tiež sokola rároha a sokola sťahovavého. Keď budete mať šťastie natrafiť môžete aj na Hlucháňa.

Chopok

Nízke tatry v oblasti medzi Ďumbierom a Chopkom sú spravidla, hlavne v lete, posiate turistami. Aj napriek rušnej premávke nie je núdza počas výletov zazrieť pasúce sa stádo kamzíkov vrchovských či svišťa vrchovského, ktorý obozretne sleduje blížiace sa nebezpečenstvo na skale pri svojej nore.

CHKO Poľana

Medzi rarity CHKO Poľana patrí určite kobylka Frivaldského. Nachádza sa tu jedna zo štyroch izolovaných populácií na Slovensku, pričom pre jej ochranu bol vyhlásený chránený areál. Ďalej je to najjužnejší výskyt horských druhov napr. fuzáč karpatský. Na Poľane nájdete výskyt vzácneho druhu motýľa modráčika čiernoškvrnného. Natrafíte tu aj na modlivku zelenú, kukučku vencovú alebo chvostníka jedľového. Na Poľane sa okrem iného vyskytuje aj 174 druhov vtákov

NPR Skalka

Skalka je názov nielen rezervácie, ale aj najvyššieho vrcholu na juh od hlavného hrebeňa Nízkych Tatier vybiehajúceho bočného masívu. Živočíšstvo tejto oblasti predstavuje jeden z najzachovalejších a najbohatších súborov Nízkych Tatier. Jedným z najvýznamnejších druhov je kamzík vrchovský tatranský. Okrem toho sa tu vyskytuje aj svišť vrchovský, medveď hnedý, rys ostrovid, ale aj jeleň hôrny. Na tomto území môžeme nájsť množstvo drobných cicavcov. Cenný je výskyt viacerých druhov vtákov ako napríklad ľabtuška vrchovská, vrchárka červenkastá a niektorých druhov dravých vtákov.

Môže vás zaujímať:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Brezne, o ktorých vie málokto

Braňo s úchvatným VIDEOM z nášho regiónu zabodoval na filmárskej súťaži aj v telke: Uvidíte kúsok a pochopíte!

Nádherné územia v okolí Brezna. Unikátne druhy rastlín aj živočíchov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM