Samospráva

Samospráva robí opatrenia na odvádzanie dažďovej vody a rozširuje mestský vodovod

Mesto rozširuje mestský vodovod v časti Rohozná. Techničiari v týchto dňoch pracujú na odvádzaní dažďovej vody.

Ilustračný obrázok k článku Samospráva robí opatrenia na odvádzanie dažďovej vody a rozširuje mestský vodovod
Zdroj: Mesto Brezno

Technické služby Brezno umiestňujú v rôznych častiach mesta odvodňovacie žľaby, ktoré slúžia na odvádzanie dažďovej vody. V prácach budú pokračovať pokým im to dovolí počasie.

Dva žľaby už umiestnili na Glianskej ulici, aby nedochádzalo k odtekaniu dažďovej vody na hlavnú cestu po obnove asfaltového povrchu. Z rovnakého dôvodu doplnili žľab na Lesnej ulici a na Ceste k nemocnici (časť Banisko) pôvodný posunuli až nad odbočku k supermarketu Li­dl.

Menšie zaťaženie

„Sľubujeme si od toho menšie zaťaženie brzdiacimi a rozbiehajúcimi sa kamiónmi zásobujúcimi obchody. Druhým aspektom bude menšie obmedzovanie dopravy, keď v budúcnosti práce na údržbe odvodňovacieho žľabu nebudeme robiť priamo v svetelnej križovatke," povedal riaditeľ Technických služieb Ivan Kamenský. Ako dodal, žľab umiestnili aj oproti bytovému domu na Sládkovičovej ulici 22, kde sa dlhodobo po dažďoch vytvárala rozsiahla mláka.

Použijú aj odrážky na poľné cesty

Technické služby budú v prácach pokračovať dovtedy, kým im to umožnia klimatické podmienky. „Našou úlohu je vyrezať asfalt, vybrať hmotu a vytvoriť dostatočne veľkú ryhu na osadenie žľabových profilov do betónu. Dôležité je zabrániť prechodu motorových vozidiel po žľaboch do doby vytvrdnutia použitých betónových zmesí. Realizovali sme to buď oplotkami alebo prekrytím oceľovými platňami," informoval Ivan Kamenský.

Podľa jeho slov, v ďalších dňoch chcú na odvod dažďovej vody použiť technicky jednoduchšie žľaby – odrážky na poľné cesty v miestach, kde voda robila problémy. Zatiaľ tak urobili na Ulici Hlboká.

Rozšírenie vodovodu

Mesto rozširuje mestský vodovod v časti Rohozná, ktorá je zásobovaná pitnou vodou z rezervoáru Rohozná – Hliník. Týmto opatrením pomôže obyvateľom desiatich plánovaných novopostavených do­mov.

Rozšírením mestského vodovodu vzniklo desať nových odberných miest, dve existujúce napojili na vodovod, ako aj vybudovali podzemný hydrant.

Samospráva na účel rozšírenia mestskej zástavby ešte pred dvoma rokmi vyčlenila na predaj pozemky v rôznych častiach mesta, jednou z nich je aj Rohozná. V ponuke bolo desať parciel, každá s rozlohou približne 1100 metrov štvorcových, pričom osem z nich mesto odpredalo vo verejnej dražbe na výstavbu rodinných domov.

Predajom pozemkov chce tak podporiť nielen mladé rodiny, ale aj podnikateľov. Parcely prinášajú výhody, vrátane možnosti napojenia sa na inžinierske siete a prístupovej cesty. Individuálnu výstavbu mesto podporilo aj tým, že život obyvateľom tejto lokality skvalitní rozšírením mestského vodovodu.

Každý pozemok s prípojkou

Nové vodovodné potrubie pre IBV Rohozná je napojené na hlavné vodovodné potrubie. Podľa slov Lukáša Jeremiáša z Technických služieb Brezno, ktoré robia práce týkajúce sa výkopu, podsypu, zásypu a dodávky materiálu, každý pozemok bude mať vlastnú prípojku vody.

„Zároveň sme pripojili aj dve existujúce prípojky, pretože v minulosti boli realizované cez mestské pozemky a prekážali by v stavbe jednotlivých rodinných domov. Napojenie na existujúci hlavný vodovod a inštaláciu nového potrubia, prípojok a podzemného hydrantu je zabezpečená dodávateľsky."

Ako na záver dodala vedúca investičného odboru Mestského úradu v Brezne Zuzana Ďurišová, pre pribúdajúce problémy s vodou, spôsobené zmenou klímy a vysychaním prameňov aj v časti Rohozná, mesto pripravuje investíciu vo forme prepojenia vodojemu Podkoreňová, rozšírením vodovodu až do Rohoznej, aby dokázalo zabezpečiť prístup všetkých občanov k pitnej vode.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM