Správy

Pri POŽIARI v osade prišli o domovy, teraz žijú v stanoch: Mimovládky to KRITIZUJÚ, FOTO

Otvorený list iniciovalo viacero humanitárnych a ľudskoprávnych organizácií, adresovaný bol Okresnému úradu Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Pri POŽIARI v osade prišli o domovy, teraz žijú v stanoch: Mimovládky to KRITIZUJÚ, FOTO
4
Galéria

V obci Telgárt na Horehroní aj viac ako mesiac po požiari v miestnej osade žijú obyvatelia, ktorí prišli o strechu nad hlavou, naďalej v stanoch. Situáciu v obci v otvorenom liste kritizujú mimovládne organizácie, podľa rezortu vnútra by dlhodobejšie riešenie mala zabezpečiť samospráva. Na unimobunky, v ktorých by ľudia mohli prežiť zimu, však obec nemá dostatok financií.

Otvorený list

Mimoriadne organizácie vyjadrili znepokojenie nad aktuálnou situáciou v Telgárte. Upozorňujú na geografickú polohu obce, kde sa prízemné mrazy vyskytujú už aj v prvej polovici septembra a na to, že stany nie sú vykurované a ochránené voči pretrvávajúcemu dažďu a vetru.

„Vzhľadom na to, že voda zateká priamo do vnútra stanov, vnútorné vybavenie stanov nie je možné dostatočne vyvetrať a vysušiť, je nutné zabezpečiť urýchlené presťahovanie dotknutých do strednodobého ubytovania,“ uviedli autori otvoreného listu z občianskeho združenia Cesta von.

Otvorený list iniciovalo viacero humanitárnych a ľudskoprávnych organizácií, adresovaný bol Okresnému úradu Brezno. Iniciátori v ňom žiadajú informovať dotknuté osoby a verejnosť o aktuálnom stave riešenia krízovej situácie a stave prípravy dlhodobého riešenia ubytovania pre viac ako 20 rodín, ktoré pri požiari prišli o svoje domovy.

Viac o tom, ako na otvorený list zareagovalo ministerstvo, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Telgárte zhorela viac ako polovica chatrčí
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM