Kristína Kožiaková Správy

Pralesy pri Brezne sa majú chrániť. Rozhodnutie súdu dalo šancu takmer 500 hektárom

Novinka, ktorá poteší mnohých Horehroncov. Najvyšší súd dal stopku zásahom do lesov v navrhovanej prírodnej rezervácii Bystrá dolina!

Ilustračný obrázok k článku Pralesy pri Brezne sa majú chrániť. Rozhodnutie súdu dalo šancu takmer 500 hektárom
Zdroj: TASR

Lesy v Bystrej doline v Národnom parku Nízke Tatry sa majú chrániť, rozhodol o tom Najvyšší súd SR, ktorý definitívne potvrdil zákaz zasahovať do lesov v navrhovanej prírodnej rezervácii. Šancu na záchranu tak dostalo takmer 500 hektárov pralesov, ktoré ležia v tomto území. Informoval o tom Marián Jasík, projektový manažér občianskeho združenia (OZ) Prales, a Juraj Vysoký, podpredseda združenia.

Prírodná rezervácia Bystrá

„Návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Bystrá dolina bol vypracovaný v roku 2010. Na výmere viac ako 1500 hektárov bolo zaevidovaných 16 typov biotopov európskeho a národného významu, 21 chránených druhov rastlín a vyše 110 druhov chránených živočíchov. Hlavným predmetom ochrany je komplex zachovaných lesných ekosystémov miestami až s charakterom pralesa. Na výnimočnosť týchto lesov poukazoval už v druhej polovici minulého storočia profesor Milan Vyskot. Súčasťou rezervácie je aj Ďumbier, najvyššia kóta Nízkych Tatier,“ uvádzajú členovia OZ PRALES.

Napriek tomu, že bývalý Krajský úrad životného prostredia v Banskej Bystrici absolvoval zákonom predpísaný proces vyhlásenia prírodnej rezervácie, súhlas na vyhlásenie územia za chránené od ministerstva životného prostredia nedostal.

S cieľom predísť poškodeniu prírodných hodnôt vydal v roku 2012 Obvodný úrad životného prostredia v Brezne zákaz vykonávať bežné obhospodarovanie lesov, a to až do času vyhlásenia prírodnej rezervácie. Po sérii odvolaní Najvyšší súd toto rozhodnutie svojím rozsudkom z tohto roka potvrdil.

Mimoriadny význam

„Ochrana rozsiahlejších komplexov zachovaných lesov má mimoriadny význam pre zachovanie pôvodnej diverzity organizmov. Umožňuje prežiť aj druhom s veľkými priestorovými nárokmi, ako je napríklad tetrov hlucháň, aj druhom, ktoré vyžadujú veľmi špecifické podmienky prostredia, aké sa v bežne obhospodarovaných lesoch už nenachádzajú. V Bystrej doline môžeme po rozsiahlom vetrovom polome z novembra 2004 pozorovať úžasnú regeneračnú schopnosť prírody,“ konštatoval Vysoký.

Podľa OZ k ochrane pralesov nás zaväzuje okrem iného i Karpatský dohovor. Podľa výsledkov posledných prieskumov sa na Slovensku zachovalo okolo 10 000 hektárov pralesov na 122 lokalitách, čo je menej ako pol percenta slovenských lesov. Z nich nie je ešte prísne chránených vyše 50 lokalít s celkovou výmerou takmer 2800 hektárov.

„Veríme, že sa rýchlo podarí nájsť riešenie zabezpečujúce ochranu všetkých našich pralesov. Aj keď sa podarilo zastaviť ich rýchly úbytok, k zásahom do pralesov dochádza každoročne. Vláda by mala konečne urobiť poriadok v chránených územiach, zabezpečiť adekvátnu ochranu cenných území a zrušiť ochranu tých území, ktoré sú chránené len formálne, alebo predmet ich ochrany už zanikol,“ dodal Jasík.

Môže vás zaujímať:

Nebaví vás vysedávanie pri vode? 5 túr v okolí Brezna, ktoré sa oplatí vyskúšať

Dedina pri Brezne je priam nabitá atrakciami. Vlak na ihrisku aj fašiangy rovno na svahu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM