Katarína Oravská Rôzne

Pohorelá zažije kráľovskú návštevu: Do dediny pricestuje vnuk bulharského cára!

Horehronská obec Pohorelá v okrese Brezno sa chystá na kráľovskú návštevu. Zavíta sem totiž vnuk bulharského cára Ferdinanda I. (1861 - 1948), o ktorom je známe, že mal mimoriadne vrúcny vzťah k Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Pohorelá zažije kráľovskú návštevu: Do dediny pricestuje vnuk bulharského cára!
Zdroj: TASR

Horehronská obec Pohorelá v okrese Brezno sa chystá na kráľovskú návštevu. V piatok k nim zavíta vnuk bulharského cára Ferdinanda I. (1861 – 1948), o ktorom je známe, že mal mimoriadne vrúcny vzťah k Slovensku. Bulharský panovník sa do histórie zapísal aj ako spisovateľ, botanik, ornitológ a filatelista.

Ako potvrdil starosta Pohorelej Jozef Kalman, vnuk Simeon II. Sachse-Coburg Gotha príde aj s manželkou kráľovnou Margaritou. Návšteva nemá oficiálny charakter, má súkromný ráz. „Kráľovská návšteva sa uskutoční vďaka sprostredkovaniu mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Bulharska v SR Margarity Ganeva, ktorá bola minulý rok na jeseň na návšteve v našej obci. Rozprávali sme sa o tom, bola to naša vzájomná iniciatíva a sme radi, že sa naplnila,“ konštatoval starosta Kalman.

Potomok bulharského cára Simeon II. sa vydá po stopách svojich predkov. Keď prišli na Horehronie, vždy bývali v kaštieli v miestnej časti, v osade Pohorelská Maša, kde mali letné sídlo. Dodnes sa mu nepovie inak, ako sídlo Coburgovcov. Najstarší obyvatelia aj dnes spomínajú na chvíle, keď ako malé deti vítali cára popri ceste a on im rozhadzoval cukríky. V miestnom kostole sa v roku 1911 konala birmovka cárových detí.

Podľa starostu, občania Pohorelej budú mať možnosť stretnúť sa s kráľovským sprievodom v piatok pri jeho návšteve kostola sv. Filipa v Pohorelskej Maši, v čase okolo 10.30 až 11.30 h. Obec sa pripravuje na významnú návštevu, upravuje kostol a dôkladne čistí obecné priestranstvo. Simeon II. plánuje navštíviť aj Svätý Anton.

„Simeon II. je bulharský politik, posledný bulharský cár a ministerský predseda. Po smrti svojho otca Borisa III. sa v roku 1943 stal až do zrušenia monarchie v roku 1946 bulharským cárom. Vzhľadom na nízky vek za neho vládla regentská vláda. V rokoch 2001 až 2005 bol premiérom bulharskej vlády,“ informuje oficiálna webová stránka obce Pohorelá.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM