Eliška Šándorová Rôzne

Od Lucii do Viliji: Heľpa si opäť pripomenie zvyky a tradície

Podhorská obec Heľpa je známa tým, že aj v súčasnosti tu dodržiavajú veľkonočné, fašiangové či vianočné tradície ako napríklad chodenie s betlehemom.

Ilustračný obrázok k článku Od Lucii do Viliji: Heľpa si opäť pripomenie zvyky a tradície
Zdroj: TASR

Stará fara Heľpa pripravila 17. decembra od 15:00 h už 3. ročník predvianočných a vianočných zvykosloví v podaní FS Heľpan Od Lucii do Viliji.

Preslávená Heľpa

Heľpa sa pre svoju krásu, originalitu krojov a zvykov stala klenotom slovenského národopisu a zdrojom inšpirácie pre slovenských aj zahraničných umelcov.

Od roku 1966 sa každoročne konajú koncom júna Horehronské dni spevu a tanca. Začiatkom júna je to detský folklórny festival Kolovrátok a koncom augusta Prehliadka vojenských folklórnych súborov.

Heľpania sú na svoje kultúrne dedičstvo hrdí, a preto si uchovávajú svoje tradície. Každoročne sa usporadúvajú akcie ako už spomínané Od Lucii do Viliji, či Fašiangy.

V súťaži Dedina roka 2011 bola Heľpa v kategórii dedina ako klenotnica ocenená „Za príkladnú starostlivosť a rozvíjanie tradičnej ľudovej kultúry.

Heľpa kroje
2
Galéria
Zdroj: TASR

Ľudia sa živili chovom oviec i výrobou šindľov

Najstaršia písomná zmienka o Heľpe je z roku 1549 a prezentuje slovenskú obec osídlenú pastierskym obyvateľstvom na valašskom práve. V danom roku habsburský generál Mikuláš zo Salmu vydal súpis poddanského majetku Muránskeho panstva. V tom čase tu žili dvaja bratia Heľpänskí.

V súťaži Dedina roka 2011 bola Heľpa v kategórii dedina ako klenotnica ocenená Za príkladnú starostlivosť a rozvíjanie tradičnej ľudovej kultúry.

Názov obce je odvodený pravdepodobne z ich priezviska. Ujal sa aj neskôr, názov nebol menený. Živili sa chovom oviec. Aj potom sa dosť dlho ľudia živili chovom oviec, drevorubačstvom, výrobou šindľov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM