Katarína Oravská Rôzne

Novinka v našej plavárni akú sme tu ešte nemali: Zatiaľ v skúšobnej prevádzke

Malý bazén na plavárni na Mazorníkove prešiel opravou. Novinka poteší hlavne astmatikov, alergikov aj ľudí s kožnými ochoreniami a asi nie len ich.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v našej plavárni akú sme tu ešte nemali: Zatiaľ v skúšobnej prevádzke
Zdroj: TASR

Prevádzka malého bazéna na plavárni na Mazorníkove bola zastavená kvôli poruche strechy nad bazénom. Ako uviedol riaditeľ Mestského športového klubu (MŠK) Brezno Peter Lupták, oprava trvala dlhšie vzhľadom na to, že bol použitý mokrý proces. Potrebné bolo tiež podložiť klesajúci strop a strechu zatepliť. Súčasne bola vymenená kompletná elektroinštalácia, časť technológie a bolo nutné opraviť aj dno bazéna, pretože v štyroch miestach praskli zvary dna.

Po opravách nastali v malom bazéne zmeny. Tento týždeň je v skúšobnej prevádzke so slanou vodou. Oficiálne otvorenie bazéna je naplánované na sobotu 14. februára.

„Pre slanú vodu sme sa rozhodli z hľadiska zdravotného, kvôli priaznivému vplyvu minerálov a hľadiska bezpečnostného kvôli prirodzenej dezinfekcie bez chlóru,“ zdôvodnil Lupták.

Ako doplnil, salinita vody v bazéne sa pohybuje v rozmedzí 0,4–0,5%. Pre porovnanie salinita klasickej morskej vody je niekoľkonásobne vyššia – cca 3,5%.

„Bolo preukázané, že pre astmatikov a alergikov je prospešnejšie plávanie v bazénoch so slanou vodou. Slaná voda vytvára nepriaznivé prostredie pre kvasinky a plesne, preto ľudia trpiaci kvasinkovými ochoreniami pocítia úľavu pri kúpaní sa v slanej vode,“ uviedol Lupták. Podľa jeho slov, proces ochráni vodu od škodlivých mikroorganizmov pomocou elektrochemické produkcie dezinfekčných činidiel. Každé z nich je schopné ničiť baktérie a iné škodlivé organizmy samo, avšak spolu je ich sila extrémna.

Mierne slaná voda je prirodzene antiseptická, likvidujúca mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v bazénovej vode. Je zdravšia, pretože soľ má prirodzené antiseptické účinky, lieči kožné ochorenia a defekty, eliminuje tvorbu rias vo vode, odstraňuje nepríjemný zápach z chlóru, nespôsobuje pálenie a červenanie očí a je celkovo omnoho lepšie znesiteľná a vytvára pocit sviežosti mora.

„Veríme, že táto zmena pozitívne ovplyvní návštevnosť a znížime prevádzkové náklady,“ dodal Lupták.

MŠK na záver upozorňuje, že koncom februára, resp. začiatkom marca bude prevádzka malého bazéna zatvorená z dôvodu montáže odvlhčovacieho zariadenia, ktoré je potrebné z dôvodu udržiavania oceľovej konštrukcie a náterov drevených častí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM