Samospráva

Mesto Brezno plánuje modernú kompostáreň, poslanci projekt schválili

Snahou breznianskeho magistrátu je mať modernú kompostáreň s novou technológiou a strojovým vybavením, ktorá by dokázala ročne spracovať minimálne 3500 ton odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Brezno plánuje modernú kompostáreň, poslanci projekt schválili
Zdroj: TASR

Horehronskú metropolu do toho tlačí legislatíva. Informoval o tom v sobotu na sociálnej sieti primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

„Na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva som poslancom predložil návrh na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu modernej kompostárne v Brezne. Naše mesto spracovalo komplexný projekt na jej realizáciu. Buď budeme separovať viac a spracovávať odpad, ako nám ukladajú zákony, alebo budeme platiť kompenzácie za nedodržanie limitov, čo by sa odrazilo i na poplatkoch za komunálny odpad,“ uviedol brezniansky primátor.

Predpokladaná výška na realizáciu projektu kompostárne predstavuje sumu okolo 3,5 milióna eur, povinné spolufinancovanie mesta je vo výške asi 175-tisíc eur.

Podľa Abela mesto pripravuje viacero projektov a opatrení v oblasti separovania a spracovania odpadov s cieľom chrániť životné prostredie a dodržať to, čo mu ukladajú zákony.

„Zároveň budeme produkovať kompost využiteľný najmä v parkových úpravách nášho mesta,“ dodal Abel.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM