Správy

Január je mesiac daní: Niektorí môžu požiadať o 30% úľavu na dani z nehnuteľností v Brezne

Na mestský či obecný úrad treba do 31. januára doručiť daňové priznanie k dani z nehnuteľností – pozemky, stavby, byty.

Ilustračný obrázok k článku Január je mesiac daní: Niektorí môžu požiadať o 30% úľavu na dani z nehnuteľností v Brezne
Zdroj: TASR

Týka sa to všetkých daňovníkov, ktorí vlani nadobudli nehnuteľnosť kúpou, darom či dedením. V prípade, že nepodáte daňové priznanie v lehote ustanovenej zákonom, správca dane vám uloží pokutu najviac do výšky vyrubenej dane, nie menej ako 5 eur, najviac však do 3000 eur.

Zánik daňovej povinnosti

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti sú daňovníci povinní podať najneskôr do 31. januára. Podať ho musí každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá v predchádzajúcom roku nadobudla nehnuteľnosť, alebo u nej došlo k zmene z titulu vlastníctva k nehnuteľnosti.

Tí, ktorí nehnuteľnosť predali alebo darovali, sú povinní urobiť zánik daňovej povinnosti. V nasledujúcich zdaňovacích obdobiach už daňovník nepodáva daňové priznanie na nehnuteľnosti, ktoré už priznané má. Priznáva len novonadobudnuté nehnuteľnosti, ale od správcu dane dostane rozhodnutie o vyrubenej dani. Daňovník, u ktorého nedošlo k žiadnej zmene, nemusí podávať daňové priznanie.

V prípade, ak niekto zdedí nehnuteľnosť na území mesta, alebo nadobudne ju v dražbe, má povinnosť podať daňové priznanie do 30-tich dní od právoplatnosti uznesenia o dedičstve, prípadne notárskej zápisnice o dražbe.

Kto môže požiadať o úľavu

Vlastník nehnuteľnosti starší ako 65 rokov, ale aj držiteľ preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a osoby v hmotnej núdzi môžu požiadať mesto o 30-percentnú úľavu na dani z nehnuteľností v Brezne.

„Úľava sa vzťahuje len na rodinné domy alebo byty slúžiace na trvalé bývanie. Ak si ju však chcete uplatniť, treba to stihnúť do konca januára. Vlastníci starší ako 65 rokov, ktorí už mesto žiadali o úľavu na tejto dani, tak nemusia robiť znova. Ich žiadosť je platná aj naďalej,“ informuje na svojom webe samospráva Brezna.

Príslušné tlačivá si treba vyzdvihnúť v klientskom centre mestského úradu v úradných hodinách: – pondelok 7.30 – 16.00, utorok 7.30 – 15.00, streda 7.30 – 16.30, štvrtok 7.30 – 15.00, piatok 7.30 – 15.00, prípadne ich stiahnuť v elektronickej podobe z webstránky mesta v sekcii Mestský úrad – Formuláre na stiahnutie – Dane a poplatky. Informácie poskytnú na úseku daní a miestnych poplatkov.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM