Horúci drink v jesennom počasí určite poteší: Takéto nápoje odporúčajú na zohriatie Brezňanky
Sychravé počasie a chladné dni nikomu na nálade nepridávajú. Človek má chuť zababušiť sa do mäkučkej deky a zohriať sa nejakým voňavým horúcim nápojom. Pozrite si tipy šikovných Brezňaniek, ktorých nápoje vás zaručene zohrejú.
Jesenné obdobie nám okrem slnečných dní prináša aj tie sychravé, počas ktorých nikto nemá chuť ani len nos vystrčiť z domu. Na také dni sa hodí akurát deka a niečo horúce v hrnčeku. Takto sa počas chladných dní a večerov zohrievajú Brezňania.
Pečený čaj
„U nás nikdy nechýba na zohriatie domáci pečený čaj,“ vysvetľuje Norika (60). „Pripravím ho počas leta, kým sú dostupné rôzne druhy ovocia.“
V tom našom nechýbajú čučoriedky, brusnice, černice a ríbezle. Dôležitou súčasťou je aj jablko. Všetko ovocie sa dá spolu na plech a s trochou cukru sa pečie rúre, kým nevznikne hustá hmota podobná džemu.
Pečený čaj sa potom naloží do pohárikov a sterilizuje. „Keď prídu chladné a sychravé dni lyžičku pečeného čaju dáme do hrnčeka a zalejem horúcou vodou.“ Podľa Noriky je to výborná dobrota, ktorá dokáže zohriať celé telo.
Pomarančový punč
Pani Evka (54) pochádza z Kysúc a tam vedia, ako na zimu. Jej pomarančový punč si obľúbili aj v Brezne. Tento nápoj patrí medzi najobľúbenejšie u nežnejších polovičiek, ale na chuť mu prišli aj chlapi. „Hlavne počas zabíjačky nesmie nikdy chýbať.“ Najskôr sa skaramelizuje cukor, zaleje troškou vody a nechá sa rozpustiť. Potom pridáme červené víno a pomarančový džús. Do hrnca sa prihodí škorica, klinčeky, nakrájané jablko a pomaranč. „Pred zovretím pridám pár kvapiek rumu na dochutenie.“ Evkin pomarančový punč sa u nich stal už tradičným nápojom.
Domáca horúca čokoláda
Mamička Martina (34) má na zohriatie počas sychravých, jesenných večerov pre svoje ratolesti v rukáve jeden špeciálny bonus. „Moje deti nedajú dopustiť na domácu horúcu čokoládu.“ „Na jeseň sa to už stáva pravidlom, keď sa vraciame poobede zo školy a zima začína útočiť na končeky prstov vtedy nastáva správny čas na horúcu čokoládu.“ Príprava sa zvládne raz, dva, tri…
Horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli, následne k nej pridáme jednu polievkovú lyžicu smotany a jednu lyžicu mlieka. Poriadne rozmiešame a vypneme. Čokoláda by nám nemala zhustnúť pretože ju stále zohrieva para.
V druhom hrnci zohrejeme mlieko a smotanu, ku ktorým pridáme vanilínový a práškový cukor.
„Všetko to spolu zmiešame a necháme prevrieť.“ „Priznám sa, že k tomuto nápoju nemusí byť ani mínusová teplota. Ja by som si ho vychutnala aj v 30-tich stupňoch,“ dodala na záver s úsmevom Martina.
Môže vás zaujímať:
Kozmetička Mija, len pre uši Brezňaniek: 5 základných chýb, ktoré mnohé robíte pri líčení!
Foto:ilustračné