Kultúra

Horehronské múzeum sprístupnilo výstavu z francúzskych archívov o vzniku československých légií

Výstava predstavuje zatiaľ nepublikované fotografie z francúzskych archívov.

Ilustračný obrázok k článku Horehronské múzeum sprístupnilo výstavu z francúzskych archívov o vzniku československých légií
4
Galéria
Zdroj: TASR

Vznik československých légií vo Francúzsku počas prvej svetovej vojny už od piatka (7. 12.) prináša výstava fotografií, ktorú v Horehronskom múzeu v Brezne sprístupnia pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky.

„Výstava bola súčasťou viacerých projektov a podujatí pre širokú verejnosť pri príležitosti osláv storočnice, ktoré pripravilo Francúzske veľvyslanectvo a Francúzsky inštitút na Slovensku. Aj týmto spôsobom sa zapojili do celonárodných osláv, a tým si pripomenuli svoju aktívnu podporu demokratickým a liberálnym ambíciám a nezávislosti slovenského a českého národa – vznikom Československej národnej rady v roku 1916 v Paríži, Československej armády v júni 1918 v Darney vo Francúzsku a napokon vznikom samostatného Československa na základe mierových zmlúv. Určujúcu úlohu zohrala politická a vojenská činnosť francúzsko-slovenského hrdinu, generála Milana Rastislava Štefánika,“ priblížila výstavu Martina Ťažká, kurátorka múzea.

Ako dodala, výstavu zostavili odborníci z francúzskej inštitúcie Mission du centenaire de la Premiere guerre mondiale (Misia k storočnici Prvej svetovej vojny), ktorá bola založená v roku 2012 s úlohou pripravovať a realizovať spomienkové programy pri príležitosti tejto udalosti.

Výstava predstavuje zatiaľ nepublikované fotografie z francúzskych archívov, ktoré dokumentujú dôležité etapy formovania československých jednotiek v krajine galského kohúta.

výstava Vznik česko-slovenských légií
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM