Kristína Kožiaková Rôzne

HLASUJTE: 5 historických dominánt Brezna. Ktorá je podľa vás NAJ?

Kostoly, synagóga či veža na námestí... Chodíme okolo nich takmer každý deň. Ktorá z dominánt však Brezňanom najviac prirástla k srdcu?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: 5 historických dominánt Brezna. Ktorá je podľa vás NAJ?
25
Galéria

Brezno má bohatú kultúru a históriu. Nielen námestie je plné historických budov či stavieb. Vedeli by ste vybrať, ktorá je pre vás tá naj? Do užšieho výberu sme ich zozbierali päť.

Rímsko-katolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie

V rokoch 1781–1785 bola postavená jednoloďová budova s neskorobarokovými prvkami. Neskôr, v rokoch 1792 – 1793, k nej pristavili vežu. V kostole je zachovaný pôvodný neskorobarokový mobiliár. Súčasťou svätyne je hlavný oltár Nanebovzatia Panny Márie s obrazom od Jána Juraja Fuchsa, tabernákulum pochádza od rajeckého rezbára Andreja Marušiaka, organ s 20 mutáciami je od známeho rajeckého majstra Jána Pažického. Kostol vymaľoval banskobystrický maliar Václav Zettler v r. 1786.

Evanjelický kostol

Evanjelický kostol bol postavený ako jednoduchá priestranná stavba halového typu s presbytériom v rokoch 1785 – 1787. Veža pochádza z roku 1909. Základný kameň bol položený v r. 1785, keď bol farárom Karol Kuzmány. V r. 1841 kostol a starú faru poškodil požiar. Za účinkovania Jána Chalupku bol kostol obnovený a zväčšený, postavená empora, kazateľnica a nový oltár. V kostole sa nachádza druhým najväčší organ na Slovensku. Je trojmanuálový, so 42 registrami. Do chrámu bol inštalovaný v roku 1887 pri príležitosti 100. výročia založenia kostola.

Židovská synagóga

Stavba je pamiatkovo chránená a zapísaná v zozname pamiatkového fondu ako národná kultúrna pamiatka. Základný kameň bol položený v roku 1901. Židovská synagóga bola postavené na podľa projektu banskobystrického staviteľa Aloisa Payerbergera. O rok na to bola stavba dokončená a vysvätená. Po deportácii Židov v r. 1942 prestala slúžiť náboženskému účelu. V priebehu roka 2016 bola reštaurovaná a dnes sa v nej nachádza expozícia z histórie židovskej komunity v Brezne a slúži ako kultúrny stánok.

Mestská radnica

Bola postavená v r. 1770 na mieste staršej budovy zo 16. storočia. V roku 1779 bola poškodená požiarom a prestavaná. Na bočnej východnej fasáde prízemia sa nachádza erb mesta Brezna (pochádzajúci z Hrončianskej brány mestského opevnenia). Začiatkom 19. storočia bola v suteréne krčma, neskôr ubytovňa pre mestských hajdúchov. Balkón sa stal miestom vystúpení pri dôležitých politických udalostiach. V dnešnej dobe je sílom Horehronského mú­zea.

Mestská veža

Dominanta nielen námestia, ale aj celého mesta bola postavená v r. 1830. V minulosti slúžila ako strážna veža, nad tretím nadzemným zvonovým podlažím bol byt strážnika, ktorý úderom na zvon ohlasoval nebezpečenstvo požiaru. Má výšku 31 metrov. do útrob veže boli v roku 1924 inštalované tri zvony. Najväčší s nápisom: „Svätý Floriáne, chráň nás od ohne“ váži 580 kg, druhý má hmotnosť 358 kg a najmenší, 139,5 kilogramový, má odliaty nápis: „Svátý Michale, neopusť nás v poslednom boji“. Hoci sa už uvažovalo o tom, že bude sprístupnená, zatiaľ sa tak nestalo.

Jednotlivé dominanty Brezna si pozrite v priloženej fotogalérii. V hlasovaní pod článkom vyjadrite, ktorá je podľa vás tou NAJ!

Dominanty nášho mesta, ktorá je podľa vás TOP?
25
Galéria
Zdroj: Dnes24/Mesto Brezno
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM