Katarína Oravská Rôzne

Bývalá strážna veža sa má zmeniť na vyhliadkovú: Mesto dostalo dotáciu na jej obnovu

Necelých dvesto rokov má veža, ktorá je dominantou breznianskeho námestia. Dlhodobo nie je verejnosti prístupná. To sa však má zmeniť. Veža dostane nový šat aj využitie. Mesto dostalo na jej obnovu dotáciu.

Ilustračný obrázok k článku Bývalá strážna veža sa má zmeniť na vyhliadkovú: Mesto dostalo dotáciu na jej obnovu
Foto: Katarína Oravská

Brezniansku strážnu vežu, klasicistickú stavbu z roku 1830, chce mesto postupne zrekonštruovať tak, aby v budúcnosti mohla slúžiť ako vyhliadková veža. Na jej opravu dostalo aj dotáciu. Uviedla to asistentka primátora mesta Alena Šperková.

Zmluva je už podpísaná

„Dostali sme dotáciu 5000 eur na základe podanej žiadosti o dotáciu z Nadácie Slovenskej sporiteľne,“ konkretizovala Šperková s tým, že sa opraví hlavne interiér veže. Zmluva s dodávateľom prác je už podpísaná, pričom mesto má povinnosť zúčtovať dotáciu do konca novembra. Realizáciu projektu je teda potrebné ukončiť do konca uvedeného mesiaca.

„Cieľom mesta je zrekonštruovať postupnými krokmi vežu ako kultúrnu pamiatku tak, aby v budúcnosti mohla slúžiť ako vyhliadková veža pre turistov, občanov a návštevníkov mesta,“ povedala Šperková. V prvom kroku tak bude zrealizovaná oprava podest – medziposchodí, ramien schodísk a stien interiéru. Mestská veža leží v centre breznianskeho Námestia gen. M. R. Štefánika a v minulosti slúžila ako strážna veža.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM