Kultúra

Brezno získalo dotáciu na obnovu hrobky rodiny Lehotských, dominanta bude nasvietená

Jednou z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne je Hrobka rodu Lehotských. Na jej zachovanie a obnovu získalo mesto z Ministerstva kultúry SR 25-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Brezno získalo dotáciu na obnovu hrobky rodiny Lehotských, dominanta bude nasvietená
Zdroj: Mesto Brezno

Hrobka zemianskej rodiny Lehotských, pôvodom z Kráľovej Lehoty, bola postavená okolo roku 1860 v neorene­sančnom slohu. Posledným pochovaným je verejný činiteľ a statkár Egid Lehotský (26. 4. 1822 – 31. 10. 1894), ktorý v rokoch 1861, 1865, 1875 – 1878 a 1887 – 1892 bol poslancom uhorského parlamentu v Budapešti za volebný obvod Brezno.

Bol tiež predsedom správnej rady Výchovného ústavu – sirotinca arcivojvodkyne Gizely na hrade v Slovenskej Ľupči, ktorý za jeho pôsobenia dal zreštaurovať. Presadil tiež vybudovanie železnice z Banskej Bystrice do Podbrezovej. Býval v poschodovom dome na námestí v Brezne.

Rodinnú hrobku dal postaviť Egid Lehotský

Na breznianskom cintoríne okolo roku 1860 dal rodinnú hrobku postaviť Egid Lehotský. Pochovali do nej jeho otca advokáta Alexandra (1791 – 1839), matku Žofiu (1799 – 1824), manželku Otíliu, rod. Kuhinkovú (1829 – 1885), sestru Hermínu, vyd. Čipkajovú (1823 – 1886), švagrinú jeho matky Sabínu Lucze (1773 – 1863) a naposledy v roku 1894 aj jeho. V hrobke je pochovaný aj profesor banskoštiavnickej Banskej akadémie (vysokej školy) a kráľovský vládny banský radca Július Lehotský (1837 – 1892), ktorý bol s Egidom Lehotským v príbuzenskom vzťahu (mal za manželku Egidovu neter Bertu). Do hrobky dali aj dvoch profesorových synov, ktorí zomreli v detskom veku.

Na základe rozhodnutia Ministerstva kultúry SR Hrobka rodiny Lehotských na podnet mesta je od roku 1990 národnou kultúrnou pamiatkou a je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Jedna z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne však chátra a je v kritickom stavebno-technickom stave. Ako informovala projektová manažérka mesta Brezno Viera Medveďová, na zachovanie a obnovu tejto dominanty cintorína sa mesto Brezno dlhodobejšie snažilo nájsť finančné prostriedky, čo nie je na Slovensku jednoduché.

„V novembri 2017 mesto znovu podalo žiadosť o poskytnutie dotácie, tentokrát na Ministerstvo kultúry SR v rámci podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok a bolo úspešné. V júni 2018 bolo rozhodnuté o schválení dotácie vo výške 25 000 eur.“

Dominanta bude nasvietená

Terajší stav pamiatky je podľa Viery Medveďovej dlhodobo veľmi zlý, havarijný. Už v roku 2007 bol vypracovaný statický posudok, v ktorom boli navrhnuté nevyhnutné opatrenia na zabezpečenie objektu.

„Zámerom projektu je v prvom rade odvrátiť ďalšie chátranie národnej kultúrnej pamiatky a riešiť jej havarijný stav. Základným cieľom je obnova – súhrn reštaurátorských prác na záchranu hmotnej podstaty originálu a obnovu pôvodného výtvarného výrazu objektu v čo najautentickejšej podobe tak, aby boli zachované a rešpektované pôvodné výtvarné a pamiatkové hodnoty diela a aby pamiatka mohla dôstojne prezentovať pamiatkovú hodnotu tejto sakrálnej stavby.“

Ako uviedol primátor Tomáš Abel, prostriedky na obnovu tohto objektu mesto hľadalo viac ako 10 rokov. „Som úprimne rád, že náš projekt bol podporený a dominante starého cintorína prinavrátime vzhľad prislúchajúci Národnej kultúrnej pamiatke. Zveľadíme tak vzhľad nielen jedného objektu, ale aj celej okrajovej časti nášho mesta.“

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM