Kristína Kožiaková Tlačové správy

Breznianska nemocnica s novinkou: Moderná pomôcka môže zachrániť život, keď rozhodujú sekundy! FOTO

Breznianski záchranári ako prví v Banskobystrickom kraji získali dôležitú pomôcku, ktorá môže pomôcť pri záchrane nejedného ľudského života.

Ilustračný obrázok k článku Breznianska nemocnica s novinkou: Moderná pomôcka môže zachrániť život, keď rozhodujú sekundy! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Poisťovňa Dôvera odovzdala breznianskym záchranárom tablet, ktorý bude slúžiť na pomoc pri zachraňovaní ľudských životov.

Nemocnica v Brezne ako prvá v kraji

„Nová služba Bezpečné lieky 112 bola vyvinutá v úzkej spolupráci so záchrannou zdravotnou službou na Slovensku. Je to služba, ktorá je šitá na mieru,“ informovala Katarína Baranová, regionálna riaditeľka nákupu zdravotnej spravodlivosti poisťovne Dôvera.

Nemocnica s poliklinikou n.o. Brezno je podľa jej slov prvá nemocnica v Banskobystrickom kraji, ktorej záchranná služba sa bude môcť pochváliť novo službou a bude spolupracovať s poisťovňou Dôvera.

"Je to služba, ktorá prinesie veľmi užitočné údaje o aktuálnej liečbe pacienta a o jeho zdravotnom stave. V záchranke sa jedná o čas,"dodala.

„Záchranár a lekár si vie priamo v tablete pozrieť údaje o pacientovi, ako napríklad lieky, ktoré má predpísané, lieky ktoré užíva dlhodobo, aké hospitalizácie absolvoval, prípadne či má pacient chronické ochorenie,“ prezradila podrobnosti Baranová. Dodala, že túto službu môžu využiť lekári pri pacientoch poistených v Dôvere.

Keď rozhodujú sekundy…

Hlavný cieľom tejto služby je pomôcť lekárom, záchranárom, aby mali užitočné a relevantné informácie, ktoré im pomôžu správne sa rozhodnúť. Podľa jej slov sa nebudú musieť pacienti obávať ani zneužitia informácií v zdravotných záznamoch. „Informácie sú zabezpečené, šifrované. Záchranár sa dokáže dostať k údajom na základe vygenerovaného PIN a prístupových práv, ktoré sú mu udelené.“

„Keď sa tablet osvedčí, máme pripravené ďalšie dva pre breznianskych záchranárov,“ dodala na záver regionálna riaditeľka.

„Je veľmi dôležité, v akom stave prinesú záchranári pacienta do nemocnice. Keď je záchranná služba vystavená tomu problému, že nevie na aké diagnózy sa pacient lieči a aké lieky berie, môže sa stať, že starostlivosť nemusí byť adekvátne poskytnutá,“ v tomto vidí najväčší problém riaditeľ nemocnice s poliklinikou Brezno n.o. Peter Mečiar.

Takto to vidí profesionál

Za najväčší prínos pokladá to, že sa záchranári budú vedieť adekvátne postaviť k stavu pacienta. Podľa slov odborného garanta záchrannej služby v Brezne Jána Mačkina je v praxi niekedy problematické komunikovať s pacientom. „Pacienti, ku ktorým prichádza zdravotná služby, bývajú v rôznom stave. Od ohrozenia života až po tých, ktorí sú pri vedomí. Keď vieme s pacientom komunikovať, prípadne sú na blízku príbuzní, tak nie je problém.“

Problém nastáva vtedy, keď pacient komunikovať nevie, alebo sú podané informácie veľmi strohé. Neskrýva spokojnosť nad tým, že im z poisťovne Dôvera bol poskytnutý tablet so špeciálnym prístupom k údajom zdravotnej poisťovne. „Dostaneme k lekárskym záznamom a k údajom, ktoré nám veľmi pomôžu k tomu, aby sa záchranár správne rozhodol a správne manažoval pacienta,“dodal na záver.

(PR)

Záchranári v Brezne majú novinku: Prinesie tablet veľké zmeny?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM