Správy

Brezňania zviditeľnili naše mesto: Dni slovenskej kultúry upevnili partnerské vzťahy

Muzikanti, žiaci, primátor a početná breznianska delegácia. Tí všetci zviditeľnili naše mesto v Novom Bydžove. V lete sa možno dočkáme Dní českej kultúry v Brezne.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania zviditeľnili naše mesto: Dni slovenskej kultúry upevnili partnerské vzťahy
Zdroj: Mesto Brezno

Podujatie na prezentáciu našej kultúry a zvykov sa v českom partnerskom meste uskutočnilo v rámci tradičného Martinského jarmarku. Mesto Brezno tu reprezentovala početná delegácia, v ktorej okrem zástupcov samosprávy nechýbali ani umelci a podnikatelia.

Kultúra, turizmus, aj dobré jedlo

Trojdňový maratón podujatí nebol prvou podobnou akciou v Novom Bydžove, no od tej ostatnej už uplynulo niekoľko rokov.

Dni slovenskej kultúry, ktoré sa u našich českých susedov konali od 9. do 11. novembra mali aj prostredníctvom neodmysliteľnej rivality opäť pripomenúť, ako veľa majú naše dva národy spoločného.

Bohatý kultúrny program odštartovala tragikómedia Spálená večera v podaní členov Divadelného súboru Jána Chalupku. Na herecké umenie „chalupkovcov“ bolo zvedavé zaplnené Jiráskovo divadlo, ktoré spolu s Masarykovym námestím bolo hlavným dejiskom jednotlivých aktivít.

Slávnosti dreva

S novobydžovským Martinským jarmarkom sú roky pevne spojené i Slávnosti dreva, na ktorých tento rok pomáhali aj zruční rezbári zo Slovenska.

Vyvrcholením kultúrneho programu bola v sobotu večer hudobno – zábavná akcia s názvom „Slovensko a Česko nie je bez talentu“. V nej si pred početnou diváckou kulisou zmerali sily dvaja hudobní zástupcovia z oboch krajín. Nový Bydžov reprezentovala folková skupina Kantoři a populárny spevák Petr Macháček. Farby Slovenska i Brezna hájili country skupina Vodopád a obľúbený Martin Vetrák.

Čo (ne)vedia školáci?

Školáci odpovedali na otázky, ako dobre poznajú Česko resp. Slovensko, a čo vedia o druhom partnerskom meste. Breznianski žiaci sa okrem toho popasovali aj s českými jazykolamami, ktoré by určite dali zabrať aj nejednému rodákovi spoza rieky Moravy. Ich kamaráti z Nového Byžova naopak čítali úryvky zo slovenských rozprávok, pričom obe videá vyvolali viacero milých a úsmevných okamihov.

Na Martinskom jarmarku bola zástupcom nášho mesta ako dar symbolicky odovzdaná aj vyrezávaná zvonička, ktorú rezbári vytvorili počas spomínaných slávností dreva.

Prídu k nám o rok?

Brezniansku delegáciu v Bydžove viedol primátor Tomáš Abel. „Čím viac podobných stretnutí na úrovni partnerských miest urobíme, tým budú vzájomné vzťahy lepšie a oveľa väčší prínos z medzinárodnej spolupráce pocítia aj občania. Už teraz uvažujeme o tom, že by sme na oplátku pripravili Dni českej kultúry v Brezne, ideálne ako programovú súčasť Breznianskeho kultúrneho leta.“

Primátor zároveň potvrdil, že popri kultúre sa bude mesto aktívne snažiť rozvíjať spoluprácu aj v iných oblastiach, najmä vo sfére rozvoja cestovného ruchu a turizmu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM