Správy Samospráva

Brezňania ho potrebujú ako soľ: S výstavbou ďalšej etapy obchvatu chcú začať už tento rok

Kompetentní prisľúbili pokračovanie projektu obchvatu Brezna aj nový most ponad Hron na Kuzmányho ulici a to už v priebehu tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania ho potrebujú ako soľ: S výstavbou ďalšej etapy obchvatu chcú začať už tento rok
13
Galéria
Zdroj: Tomáš Dolinský

Mesto sa zároveň angažuje v aktivitách platformy Iniciatíva stredné Slovensko, ktorá sa snaží urýchliť dobudovanie dôležitej cestnej siete. Obyvateľom stredného Slovenska chýba na trase severojužného a východozápadného prepojenia moderná dopravná infraštruktúra.

Práve z tohto dôvodu vznikla v máji 2017 Iniciatíva stredné Slovensko ako združenie miest, ktoré chce svojou činnosťou dosiahnuť dobudovanie kľúčových diaľničných úsekov a rýchlostných ciest.

Presuny termínov

Začiatkom februára sa v Banskej Bystrici stretli jej predstavitelia, aby zhodnotili aktuálnu situáciu a spoločne rokovali o ďalších krokoch. Zhodli sa, že aj naďalej dochádza k posúvaniu termínov, nerealizovaniu procesných úkonov či verejného obstarávania zo strany Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

„Čas plynie a vážna situácia v oblasti dopravy, ktorú chceme riešiť, stagnuje. Nejde len o konkrétne mestá, držíme spolu a chceme dosiahnuť celoplošné riešenie,“ uviedol primátor Banskej Bystrice a predseda Iniciatívy stredné Slovensko Ján Nosko. V najbližšom období výbor plánuje napísať otvorený list NDS a následne chce prerokovať jej postupy na úrovni vlády.

„Aj pre nás je dôležité predĺženie úseku rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice smerom na Slovenskú Ľupču, pretože aj naše mesto a naše obce sa týmto priblížia k diaľnici,“ povedal primátor Brezna Tomáš Abel.

Most v Ľupči opravia

Témou číslo jeden je v týchto dňoch práve havarijný stav mosta pri Slovenskej Ľupči, ktorým denne prejde viac ako 18 tisíc áut. Ako potvrdila Lucia Karelová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC), s uzavretím mostného objektu sa počíta len v krajnom prípade, čo by ale pre motoristov znamenalo viac ako 200-kilometrové obchádzky cez Ružomberok alebo Lučenec.

„Zatiaľ sa počíta so zúžením dvoch jazdných pruhov – obojsmerná premávka ostane zachovaná. Po vypracovaní projektovej dokumentácie ohľadom časti podopretia mostného objektu a jej schválení dôjde k realizácii samotného podopretia,“ informovala.

Momentálne je na dotknutom úseku znížená rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu.

„Treba počítať s dopravnými obmedzeniami, ale podľa mojich informácií je všetko naplánované tak, aby sa most nemusel uzavrieť ani pre osobnú, ani pre nákladnú dopravu,“ konštatoval brezniansky primátor po stretnutí s vedením SSC v Banskej Bystrici. Poškodený most by mal v budúcnosti nahradiť úplne nový, ktorý bude súčasťou pokračovania rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice do Slovenskej Ľupče. Predpokladaný termín realizácie je štvrtý kvartál 2021.

Ďalšia etapa už tento rok

O niečo skôr by sa mala zrealizovať výstavba ďalšieho úseku obchvatu Brezna. „Potešila ma správa, že druhú etapu plánujú začať už tento rok. Tiež je spracovaná štúdia na tretí úsek a všetko sa pripravuje na obstaranie projektovej dokumentácie. V druhom úseku druhej etapy sa znížil predpokladaný náklad zo 72 na 27 miliónov eur a tým je aj tento úsek oveľa skôr realizovateľný,“ približuje Abel.

Takéto markantné zníženie predpokladaných nákladov podľa jeho slov spočíva v nových stavebných riešeniach projektu ako sú mosty, tunely a podobne, z ktorých sa mnohé vypustili a zmenili na iné, lacnejšie a efektívnejšie varianty.

„Treba povedať, že SSC aj ministerstvo dopravy urobili kus roboty a to napredovanie je pre nás veľmi pozitívne až prekvapujúce, za čo ďakujeme. Z našej strany budeme robiť všetko pre to, aby táto stavba bola v najbližších rokoch ukončená v celom rozsahu,“ uzavrel brezniansky primátor a dodal, že SSC okrem toho plánuje tento rok zrealizovať aj kompletnú asanáciu mosta ponad Hron na Kuzmányho ulici, a na jeho mieste postaviť úplne nový.

Foto: archív

Brezniansky obchvat z vtáčej perspektívy
13
Galéria
Zdroj: Tomáš Dolinský
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM