Bačovia prezradili postupy výroby hrudy či oštiepka: Najodvážnejší si mohli vyskúšať aj dojenie kôz
O väčšiu propagáciu miestneho salašníctva a syrárstva sa snažili organizátori prvého ročníka Syrového preboru v Krpáčove v okrese Brezno. Zástupcovia troch salašov vysvetľovali jednotlivé technologické postupy tak pri výrobe obyčajnej syrovej hrudy, ako aj oštiepka stlačeného do formy.
Ako povedal organizátor podujatia Martin Bendák, vlaňajší nultý ročník sa ľuďom veľmi zapáčil, preto sa opäť záujemcom predviedli, ako sa vyrábajú syry z ovčieho, kozieho alebo kravského mlieka.
V Krpáčove svoje umenie predvádzali zástupcovia troch salašov z Hornej a Dolnej Lehoty. Záujemcom vysvetľovali jednotlivé technologické postupy tak pri výrobe obyčajnej syrovej hrudy, ako aj oštiepka stlačeného do formy. Najodvážnejší si mohli vyskúšať ručné dojenie kôz. „Je to naša snaha o zviditeľnenie tradície salašníctva, ale na tej našej lokálnej úrovni. Spestrili sme to samozrejme aj ďalšími stánkami, ale najdôležitejší bol syr. Na mieste bola aj ochutnávka, a aby sme ľudí motivovali ešte viac, prispôsobili sme tiež ponuku jedál v hotelovej reštaurácii. V ponuke boli jedlá, kde dominoval syr,“ povedal Bendák.
Foto: ilustračné