Katarína Oravská Od Vás

Ako bojujú breznianski vodiči s horúčavami? Namiesto auta babeta alebo bez klímy ani na krok

Posledné dni priniesli aj do nášho mesta výrazné oteplenie. Tropické teploty vonku dokážu premeniť naše autá na rozhorúčené peklo. Oslovili sme niekoľkých šoférov, ktorí nám povedali, ako sa snažia pred teplom brániť.

Ilustračný obrázok k článku Ako bojujú breznianski vodiči s horúčavami? Namiesto auta babeta alebo bez klímy ani na krok
Zdroj: Webnoviny.sk

Dnes sa má v okrese Brezno podľa meteorológov vyšplhať ortuť teplomera na 31 – 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa. Horúčavy budú trvať od 11:00 do 18:00. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Je vysoká pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb,“ varujú meteorológovia.

Lepšie je do auta vôbec nesadať

Mnohí sú radi, že do Brezna konečne prišlo leto, ale takéto horúčavy vedia znepríjemniť život napríklad vodičom. „V aute mám klímu. Bez nej by som radšej v týchto teplotách nikde nešiel. Do práce chodievam však autobusom. Našťastie, už chodia nové autobusy, takže nebývajú dnu prehriate,“ povedal Peter z Brezna.

Čo však, keď vaše auto nie je vybavené klimatizáciou? „V takýchto tropických horúčavách sa snažím autom jazdiť, čo najmenej. Radšej idem pešo alebo využijem bicykel. Keď však musím ísť autom, samozrejme, otvorím okná a keď je to bezpečné aj dvere. Na dlhšie jazdy sa radšej vyberiem skoro ráno alebo podvečer, aby som sa vyhla tým najvyšším denným teplotám,“ radí Katarína z Brezna.

Svoje finty má aj dlhoročný vodič Igor z Brezna: „Snažím sa auto vždy zaparkovať do chládku a otváram okná. Auto sa dá ochladiť aj umytím v autoumyvárke. Najlepšie však je úplne sa vyhnúť jazde autom. Radšej sadnem na babetu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM