Jakub Forgács Správy

Okolnosti procesu s Milanom M. rozhorčili aktivistov. Takto zareagovalo mesto

Aktivisti adresovali primátorovi Jánovi Noskovi otvorený list. Žiadali ho o vysvetlenie, ako je možné, že mohlo neohlásené zhromaždenie pred ŠTS prebehnúť bez akéhokoľvek zásahu kompetentných orgánov.

Ilustračný obrázok k článku Okolnosti procesu s Milanom M. rozhorčili aktivistov. Takto zareagovalo mesto
12
Galéria
Zdroj: TASR

Okolnosti prvého dňa súdneho procesu s poslancom NR SR za stranu Kotleba – ĽSNS Milanom M., ktorý sa začal 26. februára na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici, vyvolali rozhorčenie u miestnych aktivistov a zástupcov mimovládnych organizácií. V utorok adresovali primátorovi mesta Jánovi Noskovi otvorený list, ktorý poskytli i médiám. Žiadajú ho o vysvetlenie, ako je možné, že mohlo neohlásené zhromaždenie pred ŠTS, na ktorom sa zúčastnili asi tri stovky hlasno skandujúcich sympatizantov strany, prebehnúť bez akéhokoľvek zásahu kompetentných orgánov. V stanovisku magistrátu sa uvádza, že „mesto nebolo pasívne, práve naopak“.

300 priaznivcov pod oknami

„Pod oknami súdu sa zhromaždilo asi 300 priaznivcov, ktorí zablokovali dopravu, chodníky pre peších, zastávku MHD a podľa nás narúšali verejný poriadok, o to viac, že sa zhromaždenie konalo v tesnej blízkosti základnej školy až do konca pojednávania, ktoré sa skončilo cca o 16:30,“ cituje z obsahu otvoreného listu Martina Strmeňová, koordinátorka platformy Nie v našom meste.

„Zástupcovia Nie v našom meste, ktorí sa zúčastnili na pojednávaní, sa pýtali prítomných členov štátnej polície na plánovaný postup voči zhromaždeniu, a dozvedeli sa, že čakajú na pokyn mestskej polície (MsP). Môže dav zablokovať ulicu? Môže dodávka s reklamou politickej strany stáť na chodníku? Zložky MsP by neváhali, ak by bola na chodníku odstavená akákoľvek iná dodávka,“ uvádza sa v liste primátorovi s tým, že nezasiahnuť a nerozpustiť neohlásené zhromaždenie, bolo vraj chybou.

Stanovisko mesta

„Počas celého zhromaždenia mesto intenzívne komunikovalo s príslušníkmi Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ), s príslušníkmi MsP, ako i so zástupcami ŠTS. Počas celého trvania zhromaždenia bol prítomný aj prvý zástupca primátora, práve pre prípad rozpustenia zhromaždenia, ak by boli naplnené zákonné dôvody pre taký postup. Vzhľadom na to, že nenastali okolnosti, čiže zákonné dôvody, ktoré oprávňujú zástupcu obce zhromaždenie rozpustiť, toto byť rozpustené nemohlo. Rovnako situáciu vyhodnotili i príslušníci PZ, ktorí by tak v prípade neprítomnosti zástupcu obce mohli urobiť tiež,“ konštatuje sa v stanovisku mesta, ktoré poskytla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Ako z neho tiež vyplýva, dodávku stojacu na chodníku, riešil priamo náčelník MsP a priestupcovi uložil pokutu v blokovom konaní vo výške 50 eur.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z pojednávania s poslancom Národnej rady SR Milanom Mazurekom!

V OBRAZOCH: Pred sudcu ŠTS sa postavil poslanec Milan M.
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM