Jakub Forgács Správy

Odborníci zvládli 5000. robotickú operáciu: JUBILEJNÝ pacient ju zažil hneď dvakrát, FOTO

Modernú operačnú technológiu priniesla banskobystrická nemocnica pacientom vôbec ako prvá na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci zvládli 5000. robotickú operáciu: JUBILEJNÝ pacient ju zažil hneď dvakrát, FOTO
10
Galéria

Centrum roboticky asistovanej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta Banská Bystrica minulý týždeň dosiahla významný míľnik. Odborníci z urológie uskutočnili päťtisícu roboticky asistovanú operáciu. „Jubilejný pacient, pán Milan (74) z Banskej Bystrice pocítil výhody roboticky asistovanej operácie na vlastnej koži dokonca dvakrát,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

5-tisíc príbehov

Ako spomenula, pred desiatimi rokmi pánovi Milanovi v banskobystrickom centre operovali nádor na obličke. Nádorové ochorenie ho, žiaľ, postihlo opäť. Ohraničený karcinóm prostaty mu pomocou robotického systému daVinci operoval MUDr. Jozef Babeľa, PhD. „Vďaka tejto jedinečnej operačnej technológii nemal pán Milan takmer žiadne straty krvi a nádor s prostatou boli odstránené s minimálnym poškodením okolitých tkanív. Milan mohol ísť už po dvoch dňoch domov a rýchlo sa mu vrátili aj funkcie kontinencie a močenia,“ poznamenala Maťašeje.

„Päťtisíca operácia nie je pre nás len číslom. Je to 5-tisíc príbehov našich pacientov, ktorých postihla zákerná rakovina. Vďaka zanietenému tímu, odhodlanému vedeniu nemocnice a spoľahlivej inovatívnej technológii sme poskytli postihnutým pacientom najšetrnejšiu medicínsku starostlivosť, aká je v súčasnosti na svete v chirurgii dostupná,“ uvádza MUDr. Vladimír Baláž, PhD., prednosta II. Urologickej kliniky a vedúci Centra roboticky asistovanej chirurgie.

„Som veľmi rada, že túto modernú operačnú technológiu sme priniesli pacientom ako prvá nemocnica na Slovensku. Teší ma, že sa centrum vďaka našim výborným odborníkom vypracovalo na školiace centrum pre strednú a východnú Európu. Našim cieľom je program ďalej rozvíjať. Verím, že v tomto roku sa nám podarí obstarať tretí robotický systém, čím sa zvýši dostupnosť metodiky pre ďalších pacientov a viem, že kolegovia majú ambíciu rozšíriť aj spektrum výkonov o transplantačnú a hrudníkovú chirurgiu a operácie pečene a pankreasu,“ priblížila plány centra riaditeľka nemocnice Ing. Miriam Lapuníková, MBA.

Viac o výhodách roboticky asistovaných zákrokov a počte jednotlivých zákrokov v posledných rokoch, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: V bystrickej nemocnici sa podarila 5000. roboticky asistovaná operácia
10
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM