Jakub Forgács Kultúra

Ochutnajte tú najlepšiu fazuľovicu: V Kynceľovej sa uskutoční Fizoľňový deň

Obec Kynceľová vás pozýva na 7. ročník podujatia "Fizolňový deň", v rámci ktorého prebehne súťaž vo varení fazuľe (miestnym názvoslovým fizoľne) o putovný pohár starostu obce a 2. ročník súťaže "Krájanie cibule".

Ilustračný obrázok k článku Ochutnajte tú najlepšiu fazuľovicu: V Kynceľovej sa uskutoční Fizoľňový deň
Zdroj: Dnes24.sk

Na všetkých návštevníkov čaká v sobotu pestrý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpia aj Karol Konárik a Robo Kazík. Okrem toho si môžu pochutiť na všakovakých dobrotách: klobásky, guláš, fazuľovica, pivko, kofola a iné…

Súťaže vo varení sa môžu zúčastniť dvojčlenné družstvá, ktoré môžu fazuľu pripraviť na akýkoľvek spôsob v kotlíku z vlastných surovín. K dispozícii budú mať kotlík, drevo, vodu, stôl a prístrešok. Do súťaže sa dá prihlásiť do štvrtku na obecnom úrade v Kynceľovej, pričom je počet súťažných družstiev obmedzený.

Program

  • 10:00 – prezentácia súťažiacich
  • 10:30 – podpálime pod kotlíkmi
  • 13:30 – dovárame – hodnotíme
  • 14:30 – FMD trio
  • 15:00 – Karol Konárik a Robo Kazík
  • 16:30 – II. ročník súťaže v krájaní cibule
  • 17:30 – Vrchovská ruža
  • 19:00 – Schody
  • 20:00 – 24:00 – DIskotéka s DJ Snopkom

Z histórie obce Kynceľová

Obec Kynceľová vznikla asi v 13. storočí ako poddanská obec na banskobystrickom mestskom teritóriu s názvom Kunzelfalva. Prvá písomná zmienka je z novembra roku 1434 , v súvislosti so sporom zemanov „Sásovských“ a „Kynceľovských“, ktorý riešil kráľ Žigmund.

V roku 1828 mala 14 domov a 107 obyvateľov. Popri poľnohospodárstve sa v 18. – 20. storočí zaoberali povozníctvom.V roku 1840 bola založená cirkevná evanjelická a.v. Škola, do ktorej chodili žiaci z obcí Nemce, Selce, Senica a Majer. Do školy sem chodil herec a režisér Paľo Bielik (predstaviteľ Jánošíka), ktorý tu mal svoje prvé divadelné vystúpenia a v tejto škole hrával ochotnícke divadlo. Toho času sa v budove školy nachádza Obecný úrad.

Obec leží v strednej časti podcelku Bystrického podolia na úpätí Nízkych Tatier v nadmorskej výške od 360 do 450 m n. m. Patrí do klastra Pod Pánskym dielom, čo je vrch vypínajúci sa nad obcami patriacimi do spomenutého klastra. Kynceľová je jednou z nástupných obcí do rekreačnej oblasti Šachtičky. Obec je poprepájaná s inými obcami cyklotrasami a turistickými chodníkmi.

Fizolňa = fazuľa

Vo fizolňovici sa vyvarí mäso surové i údené, klobásky, rebierka atď. Mäso sa po uvarení vyberie a sólo konzumuje. Fizolňovica je potom perfektný vývar plný dobrôt v ktorom pláva „fizolňa“ a zemiačiky. Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Cibuľa a jej liečivé účinky

Táto rastlina ničí choroboplodné zárodky a pomáha bojovať proti chorobám, ktoré dnes nazývame civilizačné. Cibuľu majú ľudia na jedálnom lístku už 5000 rokov. Konzumuje sa v rôznych podobách – surová, varená, pečená i smažená. Pre svoju močopudnosť bola odjakživa liekom na obličky a močový mechúr.

Cibuľa však má aj ďalšie pozitívne účinky na ľudský organizmus: znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, bráni vzniku krvných zrazenín, vzhľadom na značný obsah zinku pôsobí pozitívne na stav prostaty, pomáha liečiť rôzne opuchy, potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov.

Ďalšie informácie: Tel: +421 48 414 60 16, Email: kyncelova@kyncelova.sk

Foto: Obec Kynceľová

Spoznajte čaro a chute fazule a cibule: V Kynceľovej sa uskutoční Fizoľňový deň
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM