Katarína Oravská Správy

Ocenenie pre poľovný revír: Poľana dostala ako prvá na Slovensku cenu Edmonda Blanca

Prvým poľovným revírom Slovenska, ktorý získal od medzinárodnej poľovníckej organizácie CIC cenu Edmonda Blanca, sa stala Chránená poľovná oblasť Poľana. V užívaní ju má podnik LESY SR.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie pre poľovný revír: Poľana dostala ako prvá na Slovensku cenu Edmonda Blanca
Zdroj: TASR

Významné ocenenie pre lesníkov a poľovníkov

Prestížne ocenenie je udeľované tým, ktorí hospodária trvale udržateľným spôsobom, vytvárajú najlepšie podmienky pre život a riadený chov zveri a tieto činnosti majú celosvetový prínos pre poľovníctvo. Poľana získala cenu v silnej konkurencii najmä maďarských poľovných revírov na 60. generálnom zhromaždení Medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri CIC v Budapešti. Na Slovensku bude cena predstavená 17. mája na prehliadke trofejí a zhodov na Odštepnom závode Kriváň v lokalite Kyslinky – Zálomská pri obci Hrochoti. „Toto prestížne ocenenie patrí nielen súčasným obhospodarovateľom poľovného revíru, ale aj celým generáciám lesníkov a poľovníkov, ktorí sa na obhospodarovaní tohto revíru historicky podieľali,“ povedal po prevzatí ceny vedúci poľovníctva podniku LESY SR š.p. Peter Kuric.

Na Poľane sú najsilnejšie jelene

Poľana je klenotom slovenského poľovníctva s najkvalitnejším genofondom jelenej zveri. V roku 1953 bola vyhlásená za rezerváciu pre ochranu jelenej zveri a v roku 1965 za Chránenú poľovnú oblasť určenú pre chov a ochranu jelenej zveri. Súčasná výmera poľovného revíru CHPO Poľana je viac ako 20-tisíc hektárov. Kvalitu genofondu jelenej zveri na Poľane potvrdzujú aj úlovky zlatých jeleňov. Najsilnejší jeleň s oficiálne uznanou bodovou hodnotu 240,65 b. CIC ulovený J. Hoherom ešte v roku 1961 bol takmer 30 rokov najsilnejšou jeleňou trofejou vtedajšieho Československa. Poľovníci zaznamenali na Poľane 51 zlatých jeleních trofejí. Úlovky silných jeleňov sú výsledkom dlhoročnej systematickej chovateľskej práce a profesionálneho prístupu lesníkov.

Zachovanie pestej flóry a fauny pre budúce generácie

Chránená krajinná oblasť Poľana bola v roku 1990 vyhlásená za biosférickú rezerváciu UNESCO. Výrazným prínosom Poľany je aj zachovaná druhová pestrosť flóry a fauny. Možno tu vidieť chránené rastliny a stretnúť vzácne živočíchy vrátane veľkých šeliem. Pokračovaním vytvárania vhodných podmienok pre flóru a faunu na Poľane je v súčasnosti realizácia projektu „Spoločne za zachovanie prírodných hodnôt na území Poľany a Börzsöny“, ktorý je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ v rámci Programu cezhraničnej spolupráce. Spolupráca Maďarskej republiky s tou našou má prispieť k ochrane prírodných hodnôt pre budúce generácie.

Zdroj: LESY SR, š. p., generálne riaditeľstvo Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM