Jakub Forgács Basketbal

Obrovská radosť bystrických púm: Titul junioriek putuje opäť pod Urpín

Basketbalistky ŠKP 08 Banská Bystrica nenašli na finálovom turnaji premožiteľa! Juniorky naň po základnej časti postúpili z prvého miesta a možnosť organizovať turnaj pod Urpínom pretavili do celkového triumfu.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská radosť bystrických púm: Titul junioriek putuje opäť pod Urpín
Zdroj: Dnes24.sk

V Banskej Bystrici v športovej hale Dukla na Štiavničkách prebehol finálový turnaj Dorasteneckej Ligy Junioriek. Turnaja sa zúčastnilo šesť družstiev, ktoré boli nasadené podľa svojho postavenia v dlhodobej časti:

  1. ŠKP 08 Banská Bystrica
  2. BK Petržalka Bratisalva
  3. MBK A. Dubčeka Bratislava
  4. CBK Jugo Košice
  5. TYDAM UPJŠ Košice
  6. BK AŠK Slávia Trnava

V prvý hrací deň na seba vo štvrťfinálových zápasoch narazili tímy z 3. až 6. pozície. Družstvá na 1. resp. 2. pozícií, teda aj naše hráčky, boli rovno nasadené do semifinálových bo­jov.

Bystričanky v semifinále zdolali Košice 74:41 (37:12)

  • Za ŠKP 08: Striešová 21, Števulová 15, Mištinová 11, Piperková 10, Urbániová 6, Ondrejková a Matejčíková po 4, Valová 3, Debnárová, Marčeková, Jobová a Štepitová

Pumy vo svojom semifinálovom vystúpení nenechali nič na náhodu a už v prvej štvrtine zlomili akýkoľvek odpor súpera a vyhrali ju 20:4. V zápase dostali šancu všetky dievčatá a stretnutie sa dohrávalo bez väčšieho stresu.

Finále proti Petržalke opäťv prospech domácich 62:57 (25:18)

  • Za ŠKP 08: Mištinová a Striešová po 14, Urbániová a Števulová po 10, Matejčíková 8, Piperková 6, Ondrejková, Valová, Marčeková, Mojžitová, Debnárová a Jobová

Očakávané finále, ktoré malo tých istých aktérov ako pred rokom v Bratislave, sa začalo vo svižnom tempe. Naše dievčatá dokonale zaskočili súpera a bodík po bodíku si budovali sľubný náskok. Petržalka sa prvý krát presadila až v 9. minúte za stavu 14:0. Druhá časť hry bola oveľa vyrovnanejšia, čo malo za následok skresanie nášho náskoku na polčasových 25:18.

V 3. štvrtine však bola zase dominancia na našej strane a pred poslednou časťou hry sme si dokázali vybudovať až 20 bodový náskok a zdalo sa, že už je rozhodnuté. Opak bol pravdou a Petržalka zmobilizovala všetky sily a jej hráčky zápas dokázali zdramatizovať. Minútu pred koncom bol rozdiel už len 4-bodový (59:55) a diváci boli svedkami krásneho vyvrcholenia celého turnaja. Pumy však nedopustili obrat v zápase a v závere sme si umnou hrou ustrážili zaslúžené víťazstvo.

Hlasy po turnaji

K zápasom sa vyjadril tréner bystrických Púm Milan Špiner: „V semifinále sme nechceli nechať nič na náhodu a od začiatku sme chceli udávať tempo zápasu my. Dievčatá do bodky plnili pokyny a súpera s prehľadom prevalcovali. Za prístup a predvedenú hru v tomto zápase im ďakujem. Potvrdili, že ciele ktoré sme si pred sezónou stanovili boli opoctatnené a mohli sme sa pripraviť na tradičného rivala v boji o titul. Vo finále sme očakávali vyrovnaný duel, kde sa malo tvrdo bojovať od prvej do poslednej sekundy. Milo nás prekvapila trénerka Petržalky, ktorá dala tú istú základnú päťku ako v semifinálovom duely proti Dubčeku. Priznám sa, že som neočakával že dve najväčšie opory nenastúpia od úvodu. Snažili sme sa túto skutočnosť využiť naplno čo sa nám aj podarilo. Nástup 14:0 nás dostal na koňa a dievčatám dodal potrebný pokoj a pohodu. V poslednej štvrtine sa zápas zdramatizoval, ale otočiť 20 bodové manko v priebehu 10 minút je veľmi ťažká úloha. Celý zápas sme vyhrávali a zaslúžene sme obhájili titul. Gratulujem a zároveň Ďakujem všetkým dievčatám za predvedenú hru a za prístup počas celej sezóny. Splnili sme si preposledný cieľ v tejto sezóne. Ešte nás čakajú boje v play-off 1. ligy žien a s tým spojený posledný cieľ – postup do extraligy žien pre hracie obdobie 2014/15.“

Hodnotenie trénera doplnil aj asistent a zároveň šéftréner ŠKP 08 Miloslav Michálik: „Finálový turnaj MSR sme vnímali ako jeden z vrcholov v tejto sezóne, keďže juniorské a prvoligové družstvá sú veľmi prepojené. Oplatila sa dobrá spolupráca trénerov. Bez dobrej komunikácie a súčinnosti oboch tréningových skupín by sme asi tento úspech nedosiahli. Je výborné, že dievčatá dostávajú priestor v oboch súťažiach, čo im pomáha v ich raste. Potvrdilo sa nám, že zvolený model počtu súčťažných zápasov (45–60) je optimálny pre ich basketbalové napredovanie. Na turnaji sme potvrdili dominanciu zo základnej časti. Vo finálovom zápase bolo dôležité, že sme chytili úvodné herné tempo a rytmus, čo sa Petržalke nepodarilo. Tri štvrtiny sme mali pod kontrolou a do poslednej sme nastupovali s 20 bodovým náskokom. Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov sme mohli očakávať mierne poľavenie čo sa aj stalo. Vzhľadom na silu kolektívu a získania správneho tempa sme si však výsledok postrážili. V družstve máme viacero výrazných individualít a pre výsledok bolo podstatné, že sa podriadili kolektívnemu úspechu.“

K celému turnaju sa vyadril opäť tréner ŠKP 08 Banská Bystrica Milan Špiner: „Som rád že sa nám podarilo vyhrať základnú časť a vybojovali sme si právo organizovať tento turnaj. Chceli sme docieliť, aby mala súťaž dôstojné vyvrcholenie a dovolím si tvrdiť, že sa nám to všetkým v Banskej Bystrici aj podarilo. Ďakujem všetkým ktorí pridali ruku k dielu a podielali sa na organizácií podujatia. Vďaka patrí rodičom, Peťovi Chmelíkovi a Nike Kolofíkovej, hráčkam 1. ligy žien a samozrejme celému klubu ŠKP 08 no najmä pánovi Urbánimu, pani Babjakovej a Zuzke Matejčíkovej za podporu v priebehu celej sezóny.“

Konečné poradie MSR junioriek:

  1. BK ŠKP 08 Banská Bystrica
  2. BK Petržalka Bratislava
  3. MBK A. Dubčeka Bratislava
  4. TYDAM UPJŠ Košice
  5. CBK JUGO Košice
  6. BK AŠK Slávia Trnava
  • All Stars “A“: Katarína Urbániová (ŠKP 08 BB), Lucia Striešová (ŠKP 08 BB), Terézia Páleníková (Petržalka), Petra Števulová (ŠKP 08 BB), Eva Mária Bachorová (Dubček)
  • All Stars “B“: Miroslava Mištinová (ŠKP 08 BB), Tereza Sedláková (Petržalka), Alexandra Hašková (Dubček), Kristína Matušková (Petržalka), Katarína Piperková (ŠKP 08 BB)
  • Najužitočnejšia hráčka: “MVP“:Katarína Urbániová (ŠKP 08 BB)
  • Najúspešnejší tréner: Milan Špiner (ŠKP 08 BB)

Text a foto: ŠKP 08 Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM