Jakub Forgács Kultúra

Obrovská pocta pre naše mesto: Bystrický festival experti zaradili medzi najlepšie v Európe!

Známy medzinárodný festival je už akousi značkou mesta pod Urpínom. Na začiatku jesene kvôli nemu migrujú do Banskej Bystrice ľudia z blízka i ďaleka. Teraz sa mu dostalo pocty aj od odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská pocta pre naše mesto: Bystrický festival experti zaradili medzi najlepšie v Európe!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodný festival bábok Bábkarská Bystrica bol v máji zaradený medzi najlepšie európske festivaly a poctený prestížnou značkou EFFE Label 2015–2016.

Rozhodla porota zložená z expertov

Toto medzinárodné označenie udeľuje nová medzinárodná platforma Európskej asociácie festivalov EFFE – Európa pre festivaly, festivaly pre Európu, ktorá spája významné podujatia na základe umenia, rozvoja umeleckých komunít a európskych hodnôt a súčasne pozýva profesionálov i bežných divákov z celého sveta objavovať a zapojiť sa do siete európskych festivalov.

Medzinárodná porota zložená z národných expertov z celej Európy vybrala na základe prihlášok festivaly, ktoré najviac spĺňali požadované kritériá – vysokú umeleckú kvalitu, zapojenie miestnych umeleckých komunít a významný vplyv na národnej i medzinárodnej úrovni.

Bábkarská Bystrica bude jubilejná

Značku EFFE získalo 761 festivalov z 31 európskych krajín. Zo Slovenska získalo právo používať toto označenie len šesť festivalov, okrem Bábkarskej Bystrice aj Divadelná Nitra, Kremnické gagy, Melos-Étos, Allegretto Žilina a Istropolitana projekt. V lete vyjde aj on-line Guide to Europe’s Festivals, ktorý umožní kontakty a vytvorí európsku komunitu festivalov.

Bábkarská Bystrica bude najbližšie až v roku 2016 a rovno jubilejná. V poradí 20. ročník medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla pre dospelých a pre deti pod Urpínom opäť oživí bábky od výmyslu sveta a svoj talent predvedú divadelné skupiny zo Slovenska, ale aj ďalších krajín.

Čítajte tiež:

Medzinárodný festival bábok sa vracia do Bystrice: Ponúkne 17 inscenácií z piatich krajín, no nielen to…

KOMPLETNÝ PROGRAM: Na toto všetko sa môžete tešiť počas Bábkarskej Bystrice!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM