Ivana Kováčiková Rôzne

Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Bystrice. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku

Baza má nádhernú vônu, krásne bohaté kvety a bazový sirup jasne definuje začiatok leta. Jej kvality dobre poznajú aj Banskobystričania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, netreba za ňou chodiť ďaleko. Stačí sa len dobre rozhliadnuť. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Bystrice. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý rastie v opustených záhradách, zbúraniskách, na okrajoch lúk a lesov. Niekedy sa sformuje do stromu, ktorý môže mať výšku až šesť metrov. Jej kvety sú ľahko rozpoznateľné. Svoje okolie skrášľuje svojou korunou dvakrát do roka. Najprv v máji, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v mohutných sýtočiernych strapcoch. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Navyše, svojím zápachom odpudzuje hlodavce a hmyz.

V okolí Bystrice

Bylinkári a zberači neradi prezrádzajú svoje miesta. Nám sa podarilo vymámiť aspoň lokality, kam najčastejšie chodievajú. „Ja chodím do Sásovskej doliny. Rád vyrazím na bicykli a vždy nájdem dostatok,“ prezradil po krátkom presviedčaní Tomáš. Pri svojich potulkách videl aj veľmi dobré miesto cestou zo Šalkovej, hore na Poniky.

Milan z Králik odporúča, zájsť si do prírody, poprechádzať sa a určite niečo nájdete. „Ja som išiel pozrieť na chatu, vyvenčil som psov a pritom som videl viacero kríkov. Keď som sa vrátil už bez štvornohých spoločníkov, nazbieral som plnú náruč,“ uviedol Milan. Ďalšími lokalitami kde ju nájdete je aj Dolná Mičiná či Hrochoť. „Baza je na Hrochoti“, reagovala spontánne Peťa, „keď prejdete pozdĺž lesnej cestičky, určite ju nájdete.“ Z dediny vedie len jedna cestička k lesu, takže nemôžete zablúdiť.

Bystičanska Lucka chodí zbierať na Dolnú Mičinú. „Cestou z Bystrice, keď idete na Mičinú, uvidíte po pravej strane bývalé družstvo. Tam odbočte, kvety uvidíte už z cesty, ale ja odporúčam vojsť trochu hlbšie a hľadať tie nezaprášené,“ popísala cestu k voňavemu pokladu Lucia. Pri poslednom zbere zistila, že niektoré kvety ešte nie sú rozkvitnuté, takže ešte máte čas. Práve pri lesnom poraste sú kríky bazy chránené pred priamym slnkom a kvitnú trochu neskôr.

Pohanský mýtus

Pred mnohými stáročiami existoval v pohanských kultúrach mýtus o kríku života a smrti. O kríku, ktorý bol bránou do podsvetia pre tých čo stratili niť života. Slúžil aj živým na prístup k svojim zosnulým príbuzným počas rituálov. Kelti sa klaňali jeho rozkvitnutým kvetom a hladili jeho kôru. V tých dobách sa hovorilo o duchoch, ktorý cez tento ker prichádzajú a odchádzajú a priamo v ňom viažu negatívne sily, choroby a nešťastie. Kto by teda odpílil z dreva, uvoľnil by nedobré energie, ktoré by sa mohli preniesť na celý dom. Preto sa k nemu všetci správali s úctou. V tých dobách sa nenašiel nikto, kto by tento krík odpílil, vyťal či olámal. Ten ker sa volá Baza čierna.

Čítajte tiež:

Ľudí lákajú úchvatnými scenériami. Rozhľadne v kraji, ktoré rozhodne stoja za návštevu

Obľúbený trh prinesie hudobnú burzu aj čítačku kníh. V Bystrici nakúpite priamo od tvorcov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM