Jakub Forgács Rôzne

Obec neďaleko Bystrice vie ako zaujať: Návštevníkov láka zabíjačkou aj baníckou pochúťkou

Hoci má iba niekoľko stoviek obyvateľov, deje sa v nej toho viac než dosť. Neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza malá obec, v ktorej to počas roka žije čulým spoločenským životom s lákavými akciami.

Ilustračný obrázok k článku Obec neďaleko Bystrice vie ako zaujať: Návštevníkov láka zabíjačkou aj baníckou pochúťkou
Zdroj: TASR

Obec Králiky v Banskobystrickom okrese s vyše 630 obyvateľmi žije čulým spoločenským životom. Organizuje pravidelné akcie za pomoci ochotných a obetavých občanov.

Medzi každoročné podujatia patria Dedinské fašiangy spojené so zabíjačkou, na ktoré zvyknú do Králik prísť aj ľudia z okolitých obcí a Banskej Bystrice. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí obec organizuje Rozprávkový les a v zime nevynechá ani Mikuláša. Pripomína si tiež jubilantov a pri príležitosti Mesiaca úcty k starším pripravuje i stretnutia s dôchodcami.

Podľa informácií z obecného úradu osobitné miesto v kalendári podujatí má Deň ľudových tradícií, ktorý v spolupráci s obcou organizuje občianske združenie Králická tiesňava. Jeho cieľom je občanom, ale najmä mladým priblížiť pôvodné ľudové tradície. V priestoroch kultúrneho domu si návštevníci môžu pozrieť výstavu starodávnych ľudových predmetov a pracovných nástrojov, ktoré v minulosti používali naši predkovia v domácnostiach.

V minulom roku bola súčasťou Dňa ľudových tradícií súťaž vo varení štiarcu. Zúčastnili sa na nej i susedné obce. Toto jedlo sa nielen kedysi, ale aj v súčasnosti často varí. Je to tradičné banícke jedlo, ktoré kedysi fárajúcich chlapov nasýtilo na celý deň. Základom sú uvarené zemiaky a hrubá múka, z ktorých sa vymieša cesto a potom sa trhá na kúsky. Každá dedina má však svoj vlastný recept, ako ho čo najlepšie pripraviť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM