Jakub Forgács Správy

O rok zažije Bystrica EYOF, spoznali sme maskota: Mnohých však zaskočil nočný ohňostroj

Stovky návštevníkov si mohli vypočuť koncerty Hexu, Fíha Tralala či Dychovej hudby ministerstva vnútra a nechýbal ani ohňostroj. Ten však priniesol rozporuplné reakcie.

Ilustračný obrázok k článku O rok zažije Bystrica EYOF, spoznali sme maskota: Mnohých však zaskočil nočný ohňostroj
2
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Presne o rok privíta Banská Bystrica mladých športovcov z 50 krajín Európy na medzinárodnom športovom podujatí EYOF 2022. Od 24. do 30. júla 2022 ožijú športoviská nielen v Banskej Bystrici, ale aj vo Zvolene, Detve, Slovenskej Ľupči a Badíne. Organizátori v sobotu spustili záverečné odpočítavania 365 dní do EOYF 2022 a predstavili maskota tohto podujatia, ktorým je banský škriatok Permoník (pozn. red.: foto v galérii). Informoval o tom Marek Demeter, ktorý má na starosti sociálne médiá EYOF 2022.

Koncerty aj ohňostroj

Čas do začiatku podujatia od sobotňajšieho podvečera odpočítavajú hodiny, ktoré slávnostne spustili za prítomnosti štátneho tajomníka ministerstva obrany Mariana Majera, primátora Banskej Bystrice a prezidenta organizačného výboru Jána Noska, prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru Antona Siekela a výkonného riaditeľa organizačného výboru Petra Hamaja na banskobystrickom Námestí SNP.

„Hodiny s odpočítavaním času budú v nasledujúcich dvanástich mesiacoch umiestnené v nákupnom centre Europa SC v Banskej Bystrici. Rok pred podujatím sa EYOF prezentoval počas sobotňajšieho popoludnia v centre hostiteľského mesta. Stovky návštevníkov si mohli vypočuť koncerty Hexu, Fíha Tralala či Dychovej hudby ministerstva vnútra, vyskúšať si rôzne športové disciplíny, zabaviť sa pri viacerých aktivitách a predovšetkým prežiť príjemné popoludnie a podvečer zakončený ohňostrojom,“ uviedol Demeter.

Zaskočení Bystričania

Práve spomínaný ohňostroj, ktorý odštartoval okolo 21.40 hod., zaskočil mnohých Bystričanov, ktorí o ňom nevedeli.

Počas prechádzania Fončordy sme na ulici videli psíčkarov, ktorí viazali svojich brechajúcich štvornohých miláčikov k zábradliu, aby sa nesplašili. Viacerí ohňostroj odsúdili aj na sociálnych sieťach: „Toto nie je normálne, veď nie je Silvester,“ napísala Zuzana, ktorá krátko predtým uložila spať malého syna. „Môj psík sa ide zblázniť,“ hnevala sa Petra.

Hoci si niektorí ľudia mysleli, že ohňostroj je len zábavkou nejakých nespratníkov, poukázali na to, že bol prekvapivo dlhý a silný až tak, že ho počuli v Badíne, v Malachove a dokonca aj na Králikoch. O tom, že „vyvrcholením celého popoludnia bude veľký ohňostroj“, organizátori informovali vopred. Ako sa však ukázalo, mnohí ho asi nečakali tak neskoro večer.

Ďalšie aktuálne správy

Víťazný maskot

Mesto Banská Bystrica i okolitý región sú spájané s povesťami o permoníkoch, preto bude banský škriatok aj maskotom EYOF. Permoníci boli podľa povestí pradávni strážcovia a ochrancovia nerastov a pokladov v okolí banských štôlní, opatrovali a kopali rudu so vzácnymi nerastami, pomáhali baníkom v práci a varovali ich pred nebezpečenstvom.

„O podobe maskota rozhodla odborná porota zložená z odborníkov na výtvarné umenie a olympizmus. Víťazný návrh od Bratislavčana Milana Prekopa vzišiel z 1 102 zaslaných súťažných prác,“ spomenul Demeter.

„Záujem verejnosti o výtvarnú súťaž nás potešil a príjemne prekvapil. Porota nemala ľahkú úlohu, ale sme presvedčení, že vybrala maskota, ktorý bude na športoviskách neprehliadnuteľný, jeho tvár a podoba sú ľahko zapamätateľné a poteší každého návštevníka EYOF. Permoník sa postupne bude objavovať aj na ďalších akciách a podujatiach spojených s EYOF, ale aj mestom Banská Bystrica,“ uviedol výkonný riaditeľ organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica Peter Hamaj.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titul. foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: V Bystrici predstavili oficiálneho maskota EYOF 2022
2
Galéria
Zdroj: EYOF 2022 Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM