Správy

Nový pomocník bystrických colníkov. Získali mobilný detekčný systém na zisťovanie radiácie

Slovenským colníkom pribudli dva detekčné systémy na zisťovanie radiácie. Jeden z nich skončil v Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Nový pomocník bystrických colníkov. Získali mobilný detekčný systém na zisťovanie radiácie
Zdroj: TASR

Finančná správa rozširuje svoje technické vybavenie. Ministerstvo energetiky Spojených štátov amerických darovalo slovenskej finančnej správe dva nové mobilné detekčné systémy na detekciu rádioaktívneho žiarenia MDS-134C.

Zariadenia v hodnote takmer 650 000 USD (556 983 eur) získala finančná správa na základe Memoranda o porozumení medzi Colným riaditeľstvom Slovenskej republiky a Ministerstvom energetiky USA týkajúceho sa spolupráce a prevencie v boji proti nelegálnej doprave jadrových a iných rádioaktívnych materiálov zo dňa 25. 10. 2006.

Mobilné detekčné systémy budú slúžiť Colnému úradu v Prešove a Colnému úradu v Banskej Bystrici.

„Pre naše colné úrady je to veľká pomoc. Obe zariadenia sú koncipované na podvozku s pohonom 4×4, čo umožní lepšiu dostupnosť aj v zle prístupných terénoch. Navyše, oproti ich staršej verzii majú rozšírené viaceré funkcionality,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie colnej Milan Jurčina.

Nový mobilný detekčný systém má aj mobilné módy na vyhľadávanie a detekciu rádioaktívnych materiálov. Tieto funkcie je možné ovládať a sledovať z počítača s vnútornou wifi sieťou. Súčasťou výbavy je detekčný batoh, ktorý je určený na skrytú detekciu zdrojov ionizujúceho žiarenia a kontrolu vozidiel, osôb, tovaru a batožín vo verejne dostupných priestoroch.

Detektory mobilného detekčného systému detekujú gama žiarenie a neutrónové žiarenie. Keďže rádioaktívne žiarenia nie je možné ľudskými zmyslami vidieť, cítiť a ani ho inak odhaliť, je potrebné využívať práve takéto detekčné systémy. S ich pomocou môžu colníci chrániť zdravie a životy obyvateľstva pred hrozbami zneužitia jadrových a rádioaktívnych materiálov. Systém dokáže monitorovať autá, tovar aj ľudí. Pri zvýšenej radiácii sa spustí radiačný poplach a vyhodnotí typ žiarenia. Colníci následne podozrivé vozidlo odstavia a rádioaktivitu domerajú ručným detektorom. V prípade zistení informujú colníci najbližší úrad verejného zdravotníctva.

Finančná správa využíva podobné detekčné systémy aj na ďalších colných úradoch. Dokopy ich má k dispozícii sedem. Vďaka nim sa už v minulosti podarilo odhaliť viacero prípadov prevozu materiálov, ktoré presahovali povolené hodnoty radiácie. Informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Ivana Skokanová.

Foto: illustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM