Jakub Forgács Samospráva

Nový kandidát na šéfa BBSK Saktor: Vždy, keď som išiel do volieb, vyhral som

Komunálne voľby sú až o pár mesiacov. Banskobystrický kraj však už má niekoľko uchádzačov o kreslo župana. Najnovšie aj bývalého primátora Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Nový kandidát na šéfa BBSK Saktor: Vždy, keď som išiel do volieb, vyhral som
5
Galéria
Zdroj: TASR

Exprimátor Banskej Bystrice Ivan Saktor v pondelok oficiálne oznámil, že sa bude v tohtoročných voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) uchádzať o post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ako v pondelok na tlačovej besede uviedol, do volieb smeruje ako nestranícky kandidát a vo svojej kampani sa sústredí na zvýšenie záujmu obyvateľov kraja o voľby, činnosť a zmysel existencie VÚC. „Chcel by som dosiahnuť, aby účasť na nastávajúcich voľbách bola reprezentatívna, a to viac ako 40 percent oprávnených voličov nášho kraja,“ povedal Saktor, ktorý sa na sedem rokov stiahol z verejného života.

Do kresla primátora mesta pod Urpínom bol zvolený v roku 2006, predtým dlhoročne zastával funkciu prezidenta Konfederácie odborových zväzov. Do komunálnych volieb išiel ako nezávislý s podporou Smeru-SD či SNS.

Z vlastných zdrojov

Na otázku, či vo voľbách vidí možnosť podpory niektorých politických strán, Saktor reagoval: „Nespolieham sa na to vôbec. Do volieb môžu prebiehať nejaké komunikácie s politickými stranami, ale podľa mojich skúseností, je lepšie, keď primátor alebo šéf VÚC je zvolený ako nezávislý. S politickými stranami by som rokoval o podpore až po výsledku volieb. Pred voľbami určite takú ponuku neprijmem, nechcem žiadnu podporu strán. Budem sa opierať o intelektuálov, skupiny ľudí, s ktorými som dlhodobo v spojení – ja som poľovník, som protifašistický bojovník – teda o občianske združenia, ktoré nie sú politicky zafarbené.“

Podľa jeho vyjadrenia verejnosť si ho pamätá ako obhajcu práv odborárov, robotníkov a zamestnancov či ako funkcionára v európskych odborových štruktúrach a tiež ako organizátora najmasovejšej demonštrácie v SR od roku 1989 na Námestí SNP v Bratislave.

Saktor vyhlásil, že svoju kampaň bude financovať z vlastných zdrojov. „Som dosť dlho v politike na to, aby som tie peniaze mal,“ dodal. Vylúčil možnosť, že tesne pred voľbami by sa vzdal v prospech iného kandidáta. „Vždy, keď som sa rozhodol ísť do volieb, tak som ich vyhral. Nebudem ustupovať. Myslím si, že keď človek vstúpi do dravej rieky, tak musí doplávať, lebo inak sa utopí,“ zdôraznil.

Kľúčovou reforma kraja

Ako tvrdí, doterajší veľký nezáujem občanov o účasť na krajských voľbách spočíva predovšetkým v nedokončení pôvodnej Mečiarovej a Slotovej reformy verejnej správy, keď sa od vzniku krajských samospráv v ich kompetenciách nič nezmenilo.

„Ľudia stále hľadajú predovšetkým zmysel VÚC, my sme povinní im ho vysvetliť a v reforme pokračovať. Reformy totálne zastali. Sme na pol ceste,“ konštatoval Saktor a vyzval súčasnú vládu na to, aby sa dokončením reformy štátnej a verejnej správy intenzívne zaoberala. Je presvedčený, že ide o jeden z najdôležitejších dôvodov nezáujmu občanov o správu vecí verejných.

Za kľúčovú považuje reformu rozpočtu kraja, predovšetkým v súvislosti s navrátením kompetencií štatutárom domovov sociálnych služieb, riaditeľom stredných škôl a ďalších organizácií zriadených VÚC. Ide o školstvo, kultúru, cestovný ruch a údržbu ciest. Chce vytvoriť tlak smerom k vláde v súvislosti so stratami pri využívaní európskych fondov v BBSK v uplynulých štyroch rokoch. Jeho cieľom je, aby sa milióny stratených financií vrátili v plnej miere.

V OBRAZOCH: Ivan Saktor kandiduje na post predsedu BBSK
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM