Jakub Forgács Samospráva

O post predsedu BBSK zabojuje ďalší kandidát. Chce ekonomicky rozhýbať kraj

Uchádzačov o kreslo župana Banskobystrického kraja je opäť viac. Kandidatúru ohlásil prednosta Mestského úradu v Brezne!

Ilustračný obrázok k článku O post predsedu BBSK zabojuje ďalší kandidát. Chce ekonomicky rozhýbať kraj
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Počet kandidátov na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa opäť rozrástol. Ďalším, ktorý sa v jesenných voľbách do samosprávnych krajov bude uchádzať o tento post, je prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak. O oficiálnom oznámení svojej kandidatúry informoval v stredu.

Chce ekonomicky rozhýbať kraj

Ako uvádza vyštudovaný právnik (33), kraj chce ekonomicky rozhýbať a priblížiť k ľuďom. Podľa neho „BBSK je obyvateľom vzdialený, pretože priamo pre nich nerobí takmer nič“. Kandidát plánuje zverejniť zoznam konkrétnych zámerov a investícií, ktoré by mal kraj realizovať. Tie majú smerovať do zvýšenia kvality života obyvateľov, aby sa stal pre nich reálnym a potrebným.

„Nepáči sa mi rozkrádanie verejných zdrojov a korupcia, netransparentnosť, agresivita, rodinkárstvo alebo silnejúci extrémizmus, ktoré sú súčasťou slovenskej politiky. Chcem ľuďom ponúknuť nový spôsob vedenia kraja, bez akýchkoľvek politických prepojení a zákulisných hier, bez oligarchov v pozadí, hádok a nikam nevedúcich súbojov. Vedenie profesionálnych odborníkov, nie politických nominantov či rodinných príslušníkov,“ zdôvodnil Juhaniak. Je mu jasné, že v ponuke kandidátov sú oveľa väčší favoriti, ale to ho neodrádza.

Založil cukráreň

Juhaniak je vo funkcii šéfa breznianskeho magistrátu od roku 2015. Predtým pracoval v štátnej správe a ako vyšetrovateľ ekonomickej trestnej činnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici alebo člen inšpekcie ministerstva vnútra v Banskej Bystrici, kde sa špecializoval na boj proti korupcii v policajnom zbore.

S manželkou majú dvoch synov a spoločne založili firmu Breznianska cukráreň, ktorá sa špecializuje na veľkovýrobu cukrárenských výrobkov.

Do dnešného dňa zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne oznámili majiteľ rodinnej firmy, ktorá vyrába vegetariánske výrobky, Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni a konateľ súkromnej firmy, banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper. Na spadnutie, ako tvrdí na sociálnej sieti politológ, poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Sloboda a Solidarita a poslanec Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus je aj jeho oficiálne oznámenie kandidatúry. Rozhodnutý ísť do boja o post predsedu BBSK je i generálny riaditeľ Múzea SNP, historik a mestský poslanec Stanislav Mičev. Obhájiť svoju funkciu je odhodlaný súčasný predseda BBSK a poslanec NR SR za ĽSNS Marian Kotleba.

Foto: ilustračné

Zastupiteľstvo BBSK
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM