Jakub Forgács Správy

Nový cestovný poriadok na železnici. Kompletný PREHĽAD zmien v Banskobystrickom kraji

Cestujete vlakmi? Už o pár dní začne platiť nový cestovný poriadok. Ako zmeny nás čakajú v kraji?

Ilustračný obrázok k článku Nový cestovný poriadok na železnici. Kompletný PREHĽAD zmien v Banskobystrickom kraji
4
Galéria
Zdroj: TASR

Od nedele 10. decembra 2017 začína platiť nový grafikon verejnej dopravy Železníc Slovenskej republiky. Pozrite si prehľad zmien v cestovných poriadkoch v Banskobystric­kom kraji!

Zmodernizované vlaky

REX 1783 Kráľova hoľa pôjde o dve hodiny neskôr. Poobedňajší regionálny expres REX 1783 Kráľova hoľa z Banskej Bystrice do Margecian pôjde o dve hodiny neskôr. ZSSK posunutím vlaku vyhovela žiadostiam cestujúcich, ktorí teraz majú viac času na výstup na Kráľovu hoľu a výlety do Slovenského raja.

Na viacerých tratiach budú jazdiť nové dieselmotorové jednotky typu 813/913.1, tzv. Mravce Na tratiach Vrútky – Zvolen, Banská Bystrica – Zvolen, Banská Bystrica – Brezno – Červená Skala a Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava budú jazdiť aj kompletne modernizované dieselmotorové jednotky radov 813/913.1, tzv. Mravce, vybavené kamerovým systémom, klimatizáciou a wi-fi pripojením na internet.

Linka Zvolen – Banská Bystrica – (Vrútky) (trať 170)

  • Prímestské vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou premávajú v čase dopravnej špičky v 30-minútovom intervale. Mimo špičky jazdia vlaky každú hodinu.
  • Všetky vlaky ZSSK zastavujú v zastávkach Zvolen mesto a Banská Bystrica mesto. Čas jazdy medzi centrami oboch miest je do 20 minút pri vlakoch diaľkovej dopravy a približne 25 minút pri osobných vlakoch, a to aj počas dopravnej špičky.
  • Ide o najhustejšie využívanú jednokoľajnú železničnú trať – v pracovných dňoch prejde medzi oboma mestami denne 20 rýchlikov a 44 osobných vlakov.

Linka Banská Bystrica – Brezno – Červená Skala (trať 172)

  • Výraznejšia zmena v cestovnom poriadku nastane pri poobedňajšom regionálnom exprese z Banskej Bystrice do Margecian. REX 1783 Kráľova hoľa pôjde o dve hodiny neskôr (Banská Bystrica 15:35 – Brezno 16:28 – Červená Skala 17:35 – Dobšinská Ľadová Jaskyňa 17:55 – Margecany 19:14). ZSSK posunom vyšla v ústrety turistom, ktorí získajú viac času na výstup na Kráľovu hoľu alebo na výlety v Slovenskom raji. Nový príchod vlaku do Margecian bude 11 minút pred odchodom najbližšieho rýchlika do Košíc.
  • Posunutý odchod bude mať aj osobný vlak Os 7251 (Brezno 13:39 – Červená Skala 14:42). Vlak pôjde v pôvodnom čase spomínaného REX-u Kráľova hoľa ako jeho čiastočná náhrada.
  • Z Banskej Bystrice do Brezna jazdia osobné vlaky v čase dopravnej špičky v hodinovom intervale a mimo nej každé dve hodiny.
  • Počas pracovných dní jazdí medzi Banskou Bystricou a Breznom spolu 31 vlakov. Vlaky zostávajú v rovnakom rozsahu ako v súčasnosti, pri niektorých vlakoch prišlo len k niekoľkominútovým posunom.

Linka Jesenské – Tisovec – Brezno (trať 174)

  • K zmenám odchodov vlakov (posun niekoľkých vlakov o 4 minúty) prišlo len na úseku Tisovec – Brezno. Odchody vlakov sú prispôsobené časom zastavovania rýchlikov v stanici Jesenské. Osobné vlaky z Rimavskej Soboty prichádzajú do Jesenského pred príchodom rýchlikov z Bratislavy/Košíc a odchádzajú opačným smerom o niekoľko minút po odchode rýchlikov.
  • Na trati zostáva rovnaký počet vlakov ako v súčasnosti. V pracovných dňoch premáva na linke Jesenské – Rimavská Sobota 27 vlakov, Rimavská Sobota – Tisovec 20 vlakov a Tisovec – Brezno 6 vlakov.

Linka Zvolen – Kozárovce – (Levice) (trať 150)

  • Vlaky zostávajú v rovnakom rozsahu ako v súčasnosti. Pri niektorých prišlo k drobným časovým úpravám v odchodoch (maximálne o 12 minút) z dôvodu zmeny technológie prác na staniciach ŽSR.
  • Zmenený systém diaľkových vlakov z Bratislavy do Košíc cez Zvolen zostane aj v novom cestovnom poriadku. Z Bratislavy pôjde striedavo každé dve hodiny rýchlik do Banskej Bystrice a o ďalšie dve hodiny priamy rýchlik do Košíc (cez Zvolen).
  • Počas pracovných dní premáva medzi Zvolenom a Levicami 14 vlakov a cez víkend jazdí na tejto trase 10 vlakov.

Linka Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica (trať 154)

  • Z dôvodu lepšieho prispôsobenia sa prípojným vlakom prišlo pri 4 vlakoch k drobným skorším odchodom vlakov v rozsahu 4 – 6 minút.
  • Na linke sa zvýši kapacita sedadiel, keďže na trati začnú pravidelne premávať modernizované dieselmotorové jednotky radu 813/913, ktoré majú skoro dvojnásobne vyššiu kapacitu miest pre cestujúcich (pôvodné jednotky spolu 53 miest na sedenie, nové jednotky spolu 65 – 83 miest na sedenie podľa typu vozidla).
  • Počas pracovných dní budú i naďalej jazdiť medzi Hronskou Dúbravou a Banskou Štiavnicou 4 páry vlakov a počas víkendov 3 páry vlakov.

Linka Zvolen – Lučenec – Fiľakovo – Jesenské (trať 160)

  • Vlaky pôjdu takmer v identických časoch ako v súčasnosti. Prišlo len k niekoľkominútovým (maximálne 8 minút) posunom odchodov niektorých vlakov.
  • Vlaky zo Zvolena v smere do Lučenca a Fiľakova a opačne jazdia v čase dopravnej špičky počas pracovných dní približne v hodinovom intervale, mimo nej v dvojhodinovom intervale.
  • V pracovných dňoch premáva obojsmerne medzi Zvolenom a Lučencom spolu 31 vlakov, medzi Zvolenom a Fiľakovom 24 vlakov a medzi Fiľakovom a Jesenským spolu 17 vlakov.

Linka Lučenec – Utekáč (trať 162)

  • Na linke prišlo k jedinej zmene, a to pri osobnom vlaku Os 6620 (Utekáč 20:05 – Lučenec 21:23). ktorý namiesto „ide v pracovné dni“ bude mať status „ide v pondelok až piatok“.
  • Vlaky na linke Lučenec – Utekáč premávajú v oboch smeroch v čase dopravnej špičky počas pracovných dní približne v hodinovom intervale a mimo špičky v dvojhodinovom intervale.
  • Počas pracovných dní premáva na uvedenej linke dohromady 21 vlakov a ďalšie 2 vlaky jazdia na kratšom úseku Poltár – Lučenec.

Foto: ilustračné

Železnica, vlaky - Slovensko
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM