Správy

NOVINKA v Rooseveltovej nemocnici: Túto transplantáciu začne robiť ako prvá na Slovensku

V roku 2019 začnú v bystrickej nemocnici transplantovať pankreas. Slovenskí pacienti tak už nebudú musieť tento chirurgický zákrok podstupovať v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v Rooseveltovej nemocnici: Túto transplantáciu začne robiť ako prvá na Slovensku
4
Galéria

Od budúceho roka začne transplantácie pankreasu banskobystrické transplantačné centrum v Rooseveltovej nemocnici. Slovenskí pacienti tak už nebudú musieť v zahraničí podstupovať tento chirurgický zákrok.

„Máme sformovaný tím odborníkov vyškolených v zahraničí, ktorý už od začiatku roka 2019 bude realizovať transplantácie pankreasu ako jediný na Slovensku. Do programu sa zapojilo viac ako 100 lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Tiež pripravujeme čakaciu listinu pacientov na túto operáciu,“ informovala na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave primárka II. internej kliniky Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Eva Lacková.

Pacienti s takto transplantovaným orgánom majú výrazne lepšiu kvalitu života a až 72 percent z nich žije s novým pankreasom aj viac ako desať rokov. Na to sú však potrební darcovia orgánov, čo Kongres Slovenskej transplantologickej spoločnosti (STS) s medzinárodnou účasťou pripomína práve v Európsky deň darcovstva (18.10.).

„Bez darcov orgánov niet transplantácií. Darcovstvo je veľmi aktuálne v celej Európe, kde denne zomiera 12 pacientov, ktorí sa nedožijú transplantácie. Náš darcovský program je veľmi dôležitý, no viazne na nedostatku darcov. Máme protransplantačný zákon, avšak často sa stáva, že rodina mŕtveho nedá súhlas na transplantáciu orgánov. Je to teda aj etický problém. Máme veľa čakajúcich pacientov, ktorí zomierajú pre nedostatok potrebného orgánu pre život. Aj preto existuje program Sedem životov, aby si ľudia uvedomili, že transplantácia sa netýka len zdravotníkov, ale celej verejnosti,“ pripomenula hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre transplantácie Zuzana Žilinská.

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM