Správy

NOVINKA v bystrickej nemocnici. Detskí onkologickí pacienti budú čoskoro využívať kanisterapiu

Deťom s rakovinou budú v Bystrici pomáhať psíky. Očakáva sa, že prví malí pacienti v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou budú využívať kanisterapiu už tento rok.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA v bystrickej nemocnici. Detskí onkologickí pacienti budú čoskoro využívať kanisterapiu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Kanisterapia je pomocná psychoterapeutická metóda, ktorá využíva pozitívne pôsobenie psa na človeka a už čoskoro ju budú môcť využívať deti hospitalizované na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici. Nemocnica totiž získala minulý mesiac kladné stanovisko z ministerstva zdravotníctva k jej zavedeniu pre deti s onkologickým ochorením. Informovalo tom Marek Michalčík z občianskeho združenia (OZ) Svetielko nádeje.

OZ sa v spolupráci so združením K-7 Psovodi – záchranári SR už niekoľko rokov usiluje o zavedenie kanisterapie priamo do nemocničného prostredia. K tomuto úsiliu sa pridalo i vedenie DFNsP a spoločné snahy vyústili do povolenia zaradiť kanisterapiu do doplnkového terapeutického programu pre malých onkopacientov.

„Zatiaľ môžeme čerpať skúsenosti a odporúčania len zo zahraničných pracovísk a štúdií, ktoré túto terapeutickú doplnkovú metódu hodnotia veľmi pozitívne. Pokiaľ viem, skúsenosť s ňou v nemocničných podmienkach na Slovensku zatiaľ neexistuje. Máme však skúsenosti u našich detských pacientov v paliatívnej starostlivosti a sú veľmi pozitívne,“ priblížil lekár Pavel Bician, predseda OZ Svetielko nádeje.

Podľa neho nemocnica spolu s poskytovateľom služby ešte musí vypracovať metodiku zameranú na všetky oblasti zabezpečenia podmienok v súvislosti s poskytovaním kanisterapie, ktorá u pacientov znižuje napätie, strach či úzkosť a prináša radosť i rozptýlenie. Očakáva sa, že po vypracovaní a nastavení podmienok a pravidiel ju budú môcť prví malí pacienti využívať už tento rok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM