Jakub Forgács Správy

NOVINKA pri železničnej stanici. Bystričania sa dočkali nového cyklostanovišťa, FOTO

Už v týchto dňoch sa Bystričania i návštevníci môžu tešiť z vybudovaného cyklostanovišťa, ktoré sa nachádza pri železničnej stanici.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA pri železničnej stanici. Bystričania sa dočkali nového cyklostanovišťa, FOTO
3
Galéria

Mesto Banská Bystrica od mája 2016 realizuje v spolupráci s Nadáciou EKOPOLIS a ďalšími európskymi partnermi projekt MOVECIT. Projekt je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a je zacielený na tvorbu plánov udržateľnej mobility pre inštitúcie.

„Projekt sa zameriava aj na zníženie emisií CO2 zavedením opatrení na podporu udržateľnej mobility v meste Banská Bystrica. Naša samospráva má svoj Inštitucionálny plán udržateľnej mobility už od roku 2018 a postupne ho aplikuje v praxi,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

„Banskobystričania sú aktívni ľudia a zo strany verejnosti vnímam aj záujem o životné prostredie. Dnes je trend, že jednej domácnosti prislúcha viac áut, no od obyvateľov prichádza mnoho požiadaviek na dobudovanie cyklotrás v našom meste. Je to zložitý proces, nakoľko vhodná trasa vždy vedie cez niekoľko cudzích pozemkov, no postupne na tom pracujeme a verím, že sa nám to podarí. Podporujeme aj projekty, v ktorých obyvatelia vymenia auto za MHD či bicykel, alebo prídu do práce pešo. Zapája sa stále viac záujemcov, čo ma veľmi teší,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Okrem Inštitucionálneho plánu mobility sme od roku 2018 v rámci projektu MOVECIT pracovali na realizácii pilotnej akcie cyklostanovišťa. „Už v týchto dňoch sa Banskobystričania i návštevníci môžu tešiť z vybudovaného cyklostanovišťa, ktoré sa nachádza pri železničnej stanici. Pozostáva z cykloboxov, prístrešku s klasickými cyklostojanmi, nabíjačky pre e-biky, verejnej pumpy, úložných uzamykateľných skriniek či cyklomapy. V prvých cykloboxoch je miesto pre dvanásť bicyklov či priestor na uloženie prilby. Boxy budú slúžiť na bezpečné odkladanie bicyklov a ovládať ich bude možné prostredníctvom kreditných kariet či mincí,“ dodala Mojžišová.

V OBRAZOCH: V Bystrici vyrástlo nové cyklostanovište
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM