Jakub Forgács Správy

NOVINKA na bystrickej škole. Vďaka šikovnosti žiakov získala špeciálny prístroj

Banská Bystrica bude bezpečnejším miestom vďaka šikovnosti školákov. V meste pribudol automatický externý defibrilátor.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na bystrickej škole. Vďaka šikovnosti žiakov získala špeciálny prístroj
2
Galéria
Zdroj: Falck

Banská Bystrica bude opäť bezpečnejšia. Do mesta pribudol nový automatický externý defibrilátor na ŽS Ďumbierska. Zatiaľ čo vo svete sú automatické externé defibrilátory (AED) bežnou súčasťou verejných priestranstiev, u nás to tak nie je a ich počty po celom Slovensku nie sú veľmi vysoké.

Na ZŠ Ďumbierska sa defibrilátor dostal vďaka šikovnosti tamojších druhákov, ktorí ho vyhrali v projekte Záchrana som ja Falck neziskovej organizácie a Nadácie Allianz. V pondelok ho na slávnostnom odovzdávaní prebral riaditeľ ZŠ Ďumbierska Patrik Ferianc spolu s primátorom Banskej Bystrice Jánom Noskom.

„Školy sú miestom, kde sa nepohybujú len deti. Ale aj ich rodičia, starí rodičia, iní rodinní príslušníci, či aj samotní učitelia a ďalší predstavitelia škôl. Je tu teda veľký pohyb ľudí a aj deti trávia v škole značnú časť svojho dňa. Niektoré úrazy, ktoré sa v škole môžu stať, si vyžadujú hospitalizáciu, najvážnejšie z nich sa nezaobídu bez ošetrenia záchranárov. Sú však aj kritické prípady, kedy nie je čas čakať na príchod záchranky (priemerný dojazd 8 až 11 minút) a treba začať s okamžitým oživovaním. Pri náhlom zlyhaní srdca rozhodujú prvé minúty – pokiaľ sa nezačne s včasným stláčaním hrudníka, následky môžu byť fatálne,“ hovorí Jana Mračnová z Falck neziskovej organizácie.

V OBRAZOCH: Na ZŠ Ďumbierska pribudol automatický externý defibrilátor
2
Galéria
Zdroj: Falck
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM