Jakub Forgács Správy

Nové urgenty majú byť v 44 nemocniciach. Na ZOZNAME sú aj 2 bystrické

V novej sieti urgentných príjmov majú byť desiatky nemocníc. Ako je na tom Bystrica a čo čaká pacientov?

Ilustračný obrázok k článku Nové urgenty majú byť v 44 nemocniciach. Na ZOZNAME sú aj 2 bystrické
4
Galéria
Zdroj: TASR

V novej pevnej sieti urgentných príjmov má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Schválila to v stredu vláda SR. Urgenty druhého typu sú od tohto roka naplánované v desiatich nemocniciach, podmienečne – do decembra 2018, tam rezort zdravotníctva zaradil aj Prešovskú fakultnú nemocnicu. Prvý typ urgentov sa týka 34 nemocníc.

V sieti poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme 2. typu, sú zaradené aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica.

Na urgenty prvého a druhého typu budú zdravotné poisťovne platiť mesačné paušály. Rezort zdravotníctva si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie.

Ústavná pohotovostná starostlivosť sa má po novom poskytovať na urgentných príjmoch prvého a druhého typu, v niektorých nemocniciach ostane fungovať ústavná pohotovostná služba tak ako v súčasnosti. Na urgentoch druhého typu bude pracovať viac lekárov ako na prvom type.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM