Jakub Forgács Správy

Nové protipovodňové opatrenia v Bystrici? Takto by mali vyzerať

Protipovodňová ochrana pôjde cez celý intravilán mesta, v úseku takmer šesť kilometrov, obojstranne po obidvoch brehoch Hrona. Rozpočet predpokladá sumu 32 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Nové protipovodňové opatrenia v Bystrici? Takto by mali vyzerať
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Mesto pod Urpínom je posledným krajským mestom, ktoré nemá vyriešenú ochranu pred povodňami. O dva – tri roky by to už malo byť minulosťou. Projekt Protipovodňovej ochrany mesta Banská Bystrica je kompletne pripravený, má všetky potrebné stavebné povolenia a verejné obstarávanie je tesne pred ukončením. Konštatovali to v stredu na verejnej prezentácii pred občanmi zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., odštepného závodu (OZ) Banská Bystrica, ako aj vedenie mesta.

„Máme pridelené finančné prostriedky a ako investor chceme začať stavať koncom tohto roka. Výstavbu budeme smerovať do okrajových častí Majer a Iliaš a v budúcom roku v realizácii stavby pokračovať. Je naplánovaná na 28 mesiacov. Vecný časový harmonogram je ponechaný na dodávateľa stavby,“ konštatoval riaditeľ SVP, š. p., OZ Banská Bystrica Milan Žiak.

Rozpočet na protipovodňové opatrenia v meste pod Urpínom predpokladá sumu 32 miliónov eur, SVP financie získal na základe vlani podanej žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Konkrétna suma však vzíde z verejnej súťaže.

Podľa SVP protipovodňová ochrana pôjde cez celý intravilán mesta, v úseku takmer šesť kilometrov, obojstranne po obidvoch brehoch Hrona. Technické riešenie volili podobné ako je v hlavnom meste. Vybudujú podzemné tesniace steny, na ktoré umiestnia protipovodňové múriky. Pre prípad vysokých prietokov tam budú umiestňovať mobilné hradenia. Obyvatelia by tak mali byť chránení pred storočnou vodou s metrovou bezpečnosťou.

Banskobystrický primátor Ján Nosko je rád, že sa blíži finále. „Zo strany mesta sme poskytli súčinnosť, ale aj do zásadnej miery sme pripomienkovali niektoré technické riešenia tak, aby projekt korešpondoval so zámermi mesta,“ uviedol. Ide napríklad o výstavbu cyklotrás, chodníkov pre korčuliarov a pod.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM