Správy

Máte doma nepotrebný elektroodpad? V Bystrici pribudne 20 červeno-bielych kontajnerov

Unikátna sieť červeno – bielych kontajnerov sa rozšírila už do šiesteho mesta. Kontajnery na drobný elektroodpad od júna i v Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma nepotrebný elektroodpad? V Bystrici pribudne 20 červeno-bielych kontajnerov
2
Galéria

Banská Bystrica sa stáva druhým krajským mestom, kde sú umiestnené špeciálne červeno-biele kontajnery určené na triedenie a zber, predovšetkým malých elektrospotrebičov, akými sú napríklad fény, mixéry, mobilné telefóny, ale i batérie a akumulátory.

„Mať čisté a zdravé mesto je pre nás dôležité. Preto som rád, že v Banskej Bystrici pribudne 20 červeno-bielych kontajnerov, ktoré umožnia Banskobystričanom komfortne triediť nepotrebný elektroodpad. Ich výhodou je, že sú obyvateľom dostupné kedykoľvek a nemajú otváracie hodiny ako napríklad zberné dvory,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Unikátna sieť červeno – bielych kontajnerov, ktorú buduje organizácia zodpovednosti výrobcov Asekol SK od roku 2016, sa tak rozšírila už do šiesteho mesta. „V roku 2018 môže využívať červeno-biele kontajnery už viac ako 200 tisíc obyvateľov.“ Uviedol Ronald Blaho, konateľ Asekol SK a dodáva: „Za rok a pol fungovania sme prostredníctvom červeno – bielych kontajnerov vyzbierali už viac ako 16 ton drobného elektra, čo je veľmi dobrá správa pre životné prostredie.“

Zber elektroodpadu a použitých batérií a akumulátorov je financovaný z príspevkov výrobcov, ktorí na trh uvádzajú elektrospotrebiče, elektrické zariadenia, batérie a akumulátory. Na výrobcov sa podľa zákona o odpadoch (79/2015 Z. z. o odpadoch) vzťahuje princíp rozšírenej zodpovednosti, to znamená, že výrobcovia sú zodpovední za nakladanie s výrobkami z ich produkcie i po skončení jeho životného cyklu, teda vo fáze elektroodpadu, či použitých batérií a akumulátorov. Výrobcovia elektrozariadení, batérií a akumulátorov majú povinnosť zabezpečiť plnenie stanovených limitov zberu, zhodnotenia a recyklácie, ktoré sa každoročne zvyšujú.

Pozrite si nové kontajnery v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Kontajnery na drobný elektroodpad od júna i v Bystrici
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM