Jakub Forgács Správy

Nové info o EYOF v Bystrici: Rekonštrukcia čaká športoviská aj internáty

Banská Bystrica sa už pripravuje na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), ktorý bude hostiť od 24. júla do 1. augusta 2021.

Ilustračný obrázok k článku Nové info o EYOF v Bystrici: Rekonštrukcia čaká športoviská aj internáty
5
Galéria
Zdroj: EYOF 2022

Do srdca Slovenska príde vyše 3600 účastníkov (športovcov, členov realizačných tímov, funkcionárov) z päťdesiatich európskych krajín. Športovci vo veku od 14 do 18 rokov si zmerajú sily celkovo v jedenástich športoch.

Júlovým podpisom Memoranda o spolupráci a podpore EYOF 2021 sa oficiálne začali prípravy podujatia. Predstavitelia Banskej Bystrice a Slovenského olympijského a športového výboru začali formovať organizačný výbor, na čelo ktorého sa postavil primátor hostiteľského mesta Ján Nosko. Výkonným riaditeľom podujatia sa stal Peter Korčok. Členovia organizačného výboru absolvovali pozorovateľskú cestu do dejiska tohtoročného EYOF v Baku, kde Ján Nosko prevzal na záverečnom ceremoniáli vlajku Európskych olympijských výborov. So zástupcami z Azerbajdžanu si slovenskí zástupcovia vymieňali skúsenosti aj počas valného zhromaždenia Európskych olympijských výborov vo Varšave, na ktorom prezentovali EYOF 2021.

Modernizácia športovísk

„Banská Bystrica má športové srdce a aktívnym pohybom žijú v našom meste všetky vekové kategórie. V roku 2017 sme získali aj titul Európske mesto športu a počas rokov sme usporiadali už veľa rôznych podujatí zameraných práve na šport. Som rád, že skúsenosti z ich organizácie môžeme využiť aj pri prípravách na EYOF, ktorý nám pomôže zviditeľniť Banskú Bystricu v Európe. Je pravda, že veľa času na prípravy nám nezostáva, nakoľko iné mestá sa na podobné podujatia pripravujú minimálne päť rokov a my máme k dispozícii len dva. Je to však výzva a nestrácame čas. Organizačný výbor už začal naplno pracovať a mesto mu poskytne plnú súčinnosť, aby sme v lete 2021 pripravili pre mladých športovcov z päťdesiatich krajín skvelý športový festival. Termíny sú šibeničné, no verím, že vďaka spolupráci a šikovným ľuďom všetko zvládneme,“ povedal primátor Ján Nosko.

Organizátori hneď od prvých momentov čelili množstvu výziev. Kľúčovou bol predovšetkým stav športovej infraštruktúry a internátov, v ktorých budú účastníci v lete 2021 bývať. „EYOF má pre naše mesto mnoho pozitív. Prínos vidím aj v tom, že vďaka tomuto podujatiu sa v Banskej Bystrici podarí vylepšiť a zmodernizovať športoviská. V tomto prípade nie je dôležité usporiadať megalomanský projekt, a preto sa usilujeme postupovať čo najefektívnejšie,“ tvrdí Nosko.

Európske olympijské výbory a ich komisie už v októbri súhlasili, že namiesto volejbalu sa bude hrať v Banskej Bystrici plážový volejbal a do pôvodne avizovaného programu pribudne k nemu, atletike, plávaniu, športovej gymnastike, cyklistike, triatlonu, džudu, tenisu, basketbalu a hádzanej aj bedminton. Organizačný výbor sa intenzívne zaoberá prípravou športovísk i ubytovacích zariadení.

Rekonštrukcia čaká aj internáty

„Účastníci budú bývať predovšetkým v banskobystrických internátoch, ktoré čaká rekonštrukcia. Pripravujeme už aj bezpečnostné opatrenia, dopravné plány či nábor dobrovoľníkov. Súčasťou EYOF sú aj vzdelávacie programy o olympijských hodnotách, učitelia a žiaci škôl v regióne môžu nadviazať partnerstvá so školami v účastníckych krajinách. Všetky tieto projekty predstavíme detailnejšie v nasledujúcich mesiacoch,“ hovorí riaditeľ organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica Peter Korčok.

Centrom a srdcom podujatia bude areál na Štiavničkách, kde vyrastie Športový park EYOF. Na malom priestore v okolí atletického štadióna a plážového kúpaliska sa uskutoční sedem z jedenástich športov – atletika, plávanie, bedminton, tenis, triatlon, džudo a plážový volejbal.

„Stále pracujeme na prípravách infraštruktúry, naším cieľom bolo mať väčšinu športovísk v pešom dosahu. Musíme priznať, že dnes ešte nemáme dotiahnuté, kde sa uskutočnia turnaje v hádzanej,“ uvádza riaditeľ infraštruktúry EYOF 2021 Banská Bystrica Ivan Šabo. Pripravenosť organizátorov preveria testovacie podujatia, ktoré sú v pláne počas leta 2020 a jari 2021.

Organizácia podujatia pomôže aj slovenskému športu, bude preň veľkou propagáciou. Navyše sa zvýši aj úroveň domácich rozhodcov i technických delegátov. „Na EYOF potrebujeme domácich rozhodcov a technických delegátov, vďaka školeniam zvýšime ich počet. Je to ďalší z benefitov pre náš šport,“ dodáva generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba, ktorý je aj člen exekutívy Európskych olympijských výborov a konzultant organizačného výboru.

V OBRAZOCH: Bystrica sa pripravuje na EYOF 2021
5
Galéria
Zdroj: EYOF 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM