Krimi

Nové INFO: Muž, ktorý v Bystrici strieľal na koscov, uzavrel dohodu s prokurátorom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR uzavrel a predložil na schválenie dohodu o vine a treste s obvineným Martinom R., ktorý sa dopustil extrémistických trestných činov.

Ilustračný obrázok k článku Nové INFO: Muž, ktorý v Bystrici strieľal na koscov, uzavrel dohodu s prokurátorom
Zdroj: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predložil v stredu (21.11.) na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na schválenie dohodu o vine a treste s obvineným Martinom R., ktorý sa dopustil extrémistických trestných činov a zviditeľnil sa júnovou streľbou na koscov v Banskej Bystrici. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„Prokurátor ÚŠP Generálnej prokuratúry SR uzavrel 21. novembra a predložil na ŠTS na schválenie dohodu o vine a treste s obvineným Martinom R., ktorý sa dopustil extrémistických trestných činov. Je obvinený z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, prečinu výtržníctva, prečinu útoku na verejného činiteľa a prečinu prechovávania extrémistických materiálov,“ dodala hovorkyňa ÚŠP. Obvinený sa v súčasnosti nachádza stále vo väzbe.

„Na ŠTS bol dňa 21. novembra podaný návrh na schválenie dohody o vine a treste medzi prokurátorom ÚŠP a obvineným M.R. Návrh bol pridelený zákonnému sudcovi, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ potvrdila vo štvrtok Thovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

V júni 2018 v Banskej Bystrici Martin R. z balkóna bytového domu viackrát vystrelil z dlhej guľovej vzduchovej zbrane na skupinu piatich ľudí – koscov, ktorí nakladali na korbu vozidla motorové kosačky, pričom zasiahol poškodeného do ruky.

„Následne na balkóne verejne prejavoval sympatie k ideológii, ktorá v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb tým, že mával červenou vlajkou, v strede ktorej bol biely kruh a v ňom bol čierny hákový kríž, pričom po obvode tohto sa nachádzali štyri orlice, držiace v pazúroch hákové kríže, a tiež vykríkol heslo Heil Hitler a svoju pravú ruku dal do výšky ramien,“ pripomenula vo štvrtok Tökölyová.

Okrem toho Martin R. v júni 2018 v Banskej Bystrici sa po predchádzajúcom požití alkoholických nápojov vo dverách bytu vyhrážal tam prítomným dvom príslušníkom NAKA a štyrom príslušníkom Obvodného oddelenia Policajného zboru Banská Bystrica, že im svoj občiansky preukaz nedá. To podporil rôznymi vyhrážkami a následne dvere bytu pred príslušníkmi Policajného zboru zabuchol a cez dvere kričal „Sieg Heil“.

V prípade, že by ŠTS uzavretú dohodu schválil, bol by verdikt právoplatný a nebolo by možné sa voči nemu odvolať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM