Jakub Forgács Rôzne Správy

Neďaleko Bystrice sme mali "skratku do neba": Kam zmizla obľúbená atrakcia?

Nevšedný rebrík nad Dúbravicou bol vyhľadávanou atrakciou. V týchto dňoch ho však už nenájdete.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Bystrice sme mali "skratku do neba": Kam zmizla obľúbená atrakcia?
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Nad Dúbravicou už roky čnel nezvyčajný rebrík – skratka do neba. Bol vysoký približne päť metrov a postavený z dreva. Zaujímavý bol tým, že nebol o nič opretý a stál len tak, vo voľnom priestore. Bolo to vďaka tomu, že pokračoval ešte aj 1,5 metra pod zemou.

Unikátne dielo

V skutočnosti išlo o sochu, ktorá bola dielom vizuálneho umelca Mateja Rosmányho. Napriek tom, že ide o umelecké dielo, na rebrík sa dalo vyjsť a pokochať sa výhľadmi.

V poslednej dobe sa na nás však obrátili viacerí čitatelia, ktorí rebrík na svojom mieste nenašli. Oslovili sme preto Občianske združenie Periférne centrá, v rámci ktorého „artcampu Landscape Revisited 5“ bol rebrík vytvorený ešte v roku 2016.

Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Dôvod deinštalácie

„Keď už bol materiálový stav diela kritický, performatívne a akčne sme ho deinštalovali v jedno sobotné ráno koncom novembra. Príznačne, len niekoľko dní pred nástupom ďalšej zimnej vlny pandémie Covid-u, a teda s predpokladom zvýšenia návštevnosti, sme ho poňali ako podobenstvo zlomenia krivky (od toho času skutočne začala krivka klesať),“ uvádza Andrej Poliak v článku „Rebrík Skratka od Mateja Rosmányho bol deinštalovaný“, ktorý občianske združenie zverejnilo na svojom webe ešte v decembri 2021.

„Rebrík z horizontu teda zmizol, ostali nám však po ňom riso-grafiky, ktoré vytvorila Lívia Mezovská – môžete ich mať aj vy – ich zakúpením podporíte zároveň aj činnosť nášho vidieckeho kultúrneho laboratória / periférneho kultúrneho centra,“ uvádza Poliak so slovami, že tak môžete pomôcť napríklad aj re-inštalácii Skratky, či vzniku úplne nového diela v krajinnej galérii.

Ak sa chcete pokochať zábermi nevšedného rebríka z časov, keď ešte stál, nájdete ich v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Rebrík - skratka do neba nad Dúbravicou
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM