Jakub Forgács Rôzne Správy

Neďaleko Bystrice narazíte na záhadný most: Mnohí ho prehliadnu, čím je zaujímavý? FOTO

V okolí možno naraziť na množstvo zaujímavých miest. Tie sú neraz takmer ukryté pred zrakmi ľudí, hoci sa jedná aj o historické klenoty.

Ilustračný obrázok k článku Neďaleko Bystrice narazíte na záhadný most: Mnohí ho prehliadnu, čím je zaujímavý? FOTO
7
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pri vstupe do Zalámanej doliny neďaleko Harmanca sa nachádza takmer zabudnutý kamenný most. Dnes ho pri zvážaní dreva využívajú predovšetkým Mestské lesy Banská Bystrica a turisti. Na most, ktorý ostal pred rokmi po otvorení novej cesty cez Šturec takmer zabudnutý, upozornil v roku 2012 majiteľ horského hotela na Kráľovej studni. Čím je zaujímavý?

Hoci most nie je kultúrnou ani technickou pamiatkou, je snaha zaradiť ho medzi pamätihodnosti mesta Banská Bystrica, keďže sa nachádza na jeho území. Je vo veľmi zlom stave, zarastený náletovými drevinami a z jednej strany je do neho dokonca vrazená betónová skruž. Stavba je každoročne vystavená náporom vody tečúcej z okolitých hôr a jeho klenba je už takmer zanesená nánosmi Harmaneckého potoka.

Ako uvádza tabuľa pri moste, z historických prameňov o ňom nič nevieme, zmienka o moste nie je ani v archívnych materiáloch. Určiť skutočný vek mosta pri Harmanci môže iba archeologický výskum v spojení so stavebno – historickým prieskumom. Ak by sa potvrdilo, že je to most, ktorý využívali už v čase existencie mediarskeho podniku, bol by to veľký prínos pre históriu aj v stredoeurópskom priestore.

Záhadný most si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Záhadný most neďaleko Harmanca
7
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM