Jakub Forgács Rôzne Správy

Neďaleko Bystrice je jaskyňa obdivuhodných rozmerov: Je voľne prístupná, VIDEO a FOTO

Počuli ste už o Dekretovej jaskyni? Výlet k nej poľahky absolvujete aj s deťmi, je len na skok od reštaurácie s parkoviskom.

Zdroj: Dnes24.sk

V okolí Banskej Bystrice je hneď niekoľko voľne prístupných jaskýň. Najznámejšie nájdeme neďaleko vrchu Búčičie nad Sásovou – ide o Netopieriu jaskyňu či jaskyňu Kaplnka. Ak sa však vyberiete kúsok ďalej od mesta, v strmom vápencovom brale v doline Harmanca, nad nádržou a reštauráciou Čierna ovca, sa nachádza Dekretova jaskyňa. Dajte si však pozor, vstup je len na vlastnú zodpovednosť.

Úctyhodné rozmery

Jaskyňa nesie pomenovanie podľa Jozefa Dekreta Matejovie, významnom slovenskom lesníkovi. Jej vchod leží v nadmorskej výške 607 metrov, cca 40 metrov nad úrovňou potoka Harmanec, odkiaľ k nej vedie strmší, ale nie dlhý, žltou farbou značený chodník.

Jaskyňa je vytvorená v tmavosivých gutensteinských vápencoch stredného triasu, ktoré na povrch vystupujú v sklone 30° na juhovýchod. Otvor jaskyne je orientovaný na juh a je osem metrov vysoký a 19 metrov široký. Má oblúkovitý tvar, zväčšený rútením pozdĺž sklonu vápencových vrstiev. Jaskyňu tvorí priestranná chodba s celkovou dĺžkou 47 metrov, s menším výklenkom na východnej stene. Hlavná sieň sa tiahne pozdĺž pukliny v smere 30° sklonenej 60° na severozápad.

Očarí aj bez výzdoby

Mierne stúpajúce dno pokrýva kamenitá sutina, kvapľová (sintrová) výzdoba sa v jaskyni nenachádza. Dekretova jaskyňa vznikla rútením pozdĺž pukliny a sklonu vrstevných plôch, čím sa jej vnútorný priestor rozširoval a zväčšoval. Veľký vstupný otvor spôsobuje, že mikroklímu v jaskyni ovplyvňuje vonkajšia teplota. Keďže jaskyňa je suchá, neprejavuje sa v nej presakovanie vody z povrchu, jej relatívna vlhkosť je pomerne nízka a pohybuje sa okolo 75%.

V jaskyni sa zistil výskyt netopierov večernica pozdná a večernica severská. Z pleistocénnych stavovcov sa v jaskyni našli kosti jaskynného medveďa.

Jaskyňa je známa oddávna. Jej nápadný a ľahko dostupný otvor upútal pozornosť paleontológov a archeológov, o čom svedčia dve vykopané sondy na dne jaskyne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Dekretova jaskyňa neďaleko Bystrice očarí svojou monumentálnosťou
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM