Tlačové správy

Nechce sa vám stále cestovať? Študujte ONLINE z pohodlia vášho domova

Online štúdium nie je zatiaľ na našich vysokých školách veľmi rozšírené. Vysoká škola manažmentu City University of Seattle v Trenčíne má s ním naopak bohaté skúsenosti. Pozrite sa, ako to celé funguje.

Ilustračný obrázok k článku Nechce sa vám stále cestovať? Študujte ONLINE z pohodlia vášho domova
Zdroj: Dnes24.sk

Online forma študovania je akousi alternatívou k prezenčnej a externej (víkendovej) forme štúdia. Na detaily sme sa opýtali marketingového riaditeľa tejto univerzity Branislava Zlocha.

Pre aký typ študenta je vhodné online štúdium na vysokej škole?
Online štúdium na vysokej škole je vhodné najmä pre študentov, ktorí nemali príležitosť absolvovať štúdium tradičnou formou. Ide predovšetkým o ľudí, ktorí už pracujú a najmä časová vyťaženosť im nedovoľuje navštevovať školu. Rovnako je vhodné napríklad pre ženy na materskej dovolenke, vrcholových športovcov alebo ľudí, ktorí to majú ďaleko do školy. Má tiež nálepku štúdia „kedykoľvek-kdekoľvek“ (anytime – anywhere), čím sa zaraďuje medzi vysoko flexibilné metódy štúdia, nakoľko študent a jeho potreby sú stredobodom tohto typu štúdia a všetko ostatné sa tomu podriaďuje.

Ako takéto štúdium u vás prebieha?
Študent sa prihlasuje na študijný portál, kde prebieha štúdium zabezpečené progresívnymi online metódami (videá, webináre, diskusie, online testy a podobne). V súčasnosti najpoužívanejšími portálmi sú Moodle alebo Blackboard. Vysoká škola manažmentu / City University of Seattle využíva oba portály, Moodle pre programy v slovenčine a Blackboard pre americké programy City University of Seattle.

Koľko trvá a ako je to so záverečnou prácou?
Štúdium trvá tak dlho, ako je študent schopný úspešne absolvovať jednotlivé predmety, pričom minimálna štandardná dĺžka štúdia je určená zákonom o vysokých školách. Nakoľko online štúdium je metódou externej formy štúdia, pre bakalárske štúdium to znamená, že štúdium trvá štyri roky. Na záver štúdia študent absolvuje bakalársku alebo diplomovú prácu a samozrejme, že na štátnu skúšku sa musí dostaviť osobne.

Má rovnakú úroveň ako v bežnom type vysokej školy?
Online štúdium Vysokej školy manažmentu / CityU of Seattle vychádza z know-how americkej City University, ktorá sa umiestnila v rebríčku online bakalárskych programov US News na 48. mieste.Máme s nímteda dlhoročné skúsenosti a disponujeme odborníkmi, ktorí sú vyškolení popri prezenčnej aj pre online formy štúdia. Náročnosť v tejto forme môže byť dokonca vyššia ako v dennej forme štúdia, čo potvrdzujú tiež viaceré štúdie. Všetko však závisí od systémov kvality, ktoré má škola nasadené. U nás je to tiež softvérová kontrola všetkých odovzdaných prác študenta systémom Turnitin, ktorý odhaľuje plagiátorstvo alebominimálny priemer známok, ktorý študent musí udržiavať počas celého štúdia.

Nedá sa pri ňom podvádzať?
Podvádzanie je vylúčené, nakoľko všetky skúšky sú proktorované, to znamená pod kontrolou priamo vyučujúceho alebo certifikovaného proktora v mieste bydliska študenta.

Akú úlohu pri ňom zohrávajú učitelia?
Kľúčovú úlohu a tak to aj ostane. Stávajú sa však viac facilitátormi výučby, používajú multimediálna nástroje na doručovanie obsahu (videá, audio) a vedú diskusiu. Online vyučovanie si vyžaduje popri odbornej kvalifikácii tiež určitú sadu technických zručností.

Ako vyzerajú skúšky?
V súčasnej dobe naša škola využíva proktorovanie skúšok svojimi vyučujúcimi alebo certifikovanými akademickými pracovníkmi v mieste bydliska študenta. Už dnes máme online študentov, ktorí u nás študujú zo zahraničia (Slováci žijúci v zahraničí) a najmä pre tých využívame proktorov v mieste ich bydliska.

Budú zamestnávatelia akceptovať takéto štúdium?
Zamestnávatelia aj dnes akceptujú absolventov externého štúdia, takže v tomto problém absolútne nie je. S nasadzovaním moderných technológií do vzdelávania bude online komponent narastať aj v rámci denných foriem štúdia. Vo svete sú bežné tiež hybridné formy štúdia, kedy si študenti kombinujú dennú a online formu štúdia. Pre zamestnávateľov sa naopak otvára jedinečný spôsob výučby pre ich zamestnancov (formy celoživotného vzdelávania).

Viac informácií na www.vsm.sk.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Nechce sa vám stále cestovať? Študujte ONLINE z pohodlia vášho domova
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM