Jakub Forgács Rôzne Správy

Navštívili sme NAJ zmrzlináreň v Bystrici: Majiteľ prezradil, čím sa snažia odlíšiť, FOTO

Dali by ste si zmrzlinu s príchuťou bazového kvetu alebo punčovú podľa receptúry spred desiatok rokov? Aj tie nájdete v ponuke najobľúbenejšej bystrickej zmrzlinárne.

Ilustračný obrázok k článku Navštívili sme NAJ zmrzlináreň v Bystrici: Majiteľ prezradil, čím sa snažia odlíšiť, FOTO
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prednedávnom sme spoznali výsledky veľkého hlasovania. Bystričania rozhodli, kde robia najlepšiu zmrzlinu v našom meste. Z 1642 respondentov dalo najviac hlasov, až 37,1 % z nich, Zmrzline Halimi pod Pamätníkom SNP na Štefánikovom nábreží.

S dlhoročnou tradíciou

Vybrali sme sa teda do víťaznej zmrzlinárne, ktorú spolu s manželkou vlastní Ján Haring. Ako priznal, výsledok ich veľmi potešil. „Sme radi, že sme si udržali tú nastavenú latku. Snažíme sa stále zlepšovať,“ povedal pre spravodajský portál Dnes 24 Haring.

Ako podotkol, zmrzlináreň je na tomto mieste už od roku 1973. „Vtedy tu začínal predávať môj svokor, ktorý je z Macedónie. Predtým mal obchod na Hornej ulici, takže naša zmrzlina má svoju tradíciu,“ uviedol zmrzlinár.

Obľúbenosť ich mrazenej pochúťky si vysvetľuje aj tým, že sa snažia udržať chute pôvodnej tradičnej zmrzliny, ktorú robili v minulosti, podľa macedónskej receptúry. „Pri vytváraní receptúr však spolupracujeme aj s Talianmi,“ poznamenal Haring.

Aj bazový kvet či Jamajka

A čo najviac chutí Bystričanom? „Najobľúbenejšie sú klasické príchute. Punčová zmrzlina je u nás taká istá, aká tu bol pred 60 rokmi. Ďalšími stálicami sú oriešková, čokoládová či citrónová. Veľmi žiadaná je aj maková zmrzlina,“ vymenoval zmrzlinár.

V ponuke však majú aj menej tradičné príchute. „Tohto roku patria medzi tie špeciálnejšie bazový kvet, granátové jablko, Jamajka či Bonet (čokoládovo-mandľová zmrzlina),“ spomenul Haring.

„Ponúkame aj bezlepkové kornútky a bezlaktózové zmrzliny. Obľúbené sú aj sorbety,“ povedal s tým, že na ich webovej stránke si zákazníci dokonca môžu sami vyjadriť, akú zmrzlinu by si predstavovali a podľa hlasovania ju následne vedia pripraviť.

Zaujímalo nás aj to, kedy čelia najväčšiemu náporu zákazníkov. „Najviac ľudí k nám chodieva medzi 15:00 a 17:00, keď sa ľudia vracajú z práce. Z rána je to také voľnejšie, väčšinou sa zastavia na kávu alebo kávu so zmrzlinou,“ poznamenal zmrzlinár.

Problém zmrzlinárov

Zmrzlinárom by podľa Haringa prácu značne uľahšila nová legislatíva.

„Dosť by nám pomohlo, keby sme nemuseli vydávať bločky za každú zmrzlinu. Privítali by sme skôr paušálne dane, aby sme sa viac mohli venovať práci a nezdržovať sa,“ dodal Haring.

Zmrzlina Halimi je otvorená denne od 9:00 do 19:00 a kopček zmrzliny v nej stojí 60 centov.

Zábery zo Zmrzliny Halimi pod Pamätníkom SNP nájdete v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Zmrzlina Halimi zvíťazila v hlasovaní o NAJ zmrzlináreň v Bystrici
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM