Eliška Šándorová Správy

Namiesto cudzincov Rómovia: Železiarne Podbrezová rozbehli veľký nábor!

Žiadni Rumuni, Srbi či Ukrajinci. Kým automobilky a veľké firmy v okolí Nitry a Trnavy siahajú po zamestnancoch z iných krajín, v Podbrezovej na to idú inak.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto cudzincov Rómovia: Železiarne Podbrezová rozbehli veľký nábor!
Zdroj: TASR

Železiarne Podbrezová, a. s., patria na Horehroní k najväčším zamestnávateľom. V roku 2017 bol počet zamestnancov v priemere 3165, ďalších 1084 pracuje v dcérskych a pridružených spoločnostiach. Už teraz zamestnávajú asi 3 % Rómov a majú s nimi dobré skúsenosti.

Práve táto skupina, ktorá patrí k dlhodobo nezamestnaným, má byť súčasťou pilotného projektu železiarní a ústredia ministerstva práce.

Do kultúrneho domu v Podbrezovej prišli na veľký pracovný nábor stovky uchádzačov o zamestnanie. Do prvého kola sa o prácu v hutníckom priemysle prišlo uchádzať približne 300 Rómov. Ak prejdú ďalším, do práce by mohli nastúpiť už v januári.

Nie cudzincov

Filozofiou podniku je, že treba zamestnať domácich a nie Srbov či Ukrajincov. Počas jedného roka bude na plat Rómov prispievať štát. Momentálne môžu prijať iba sedemdesiat ľudí. Zarábať by mali najprv 600 eur v čistom.

Prvé tri mesiace ich čaká školenie pod vedením odborných pracovníkov, neskôr príde na rad aj slušný plat. Vytvorené budú aj štyri pracovné miesta pre rómskych koordinátorov, ktorí by mali dohliadať na ich pracovnú integráciu v podniku.

„Teší ma, že podobné kroky zvažujú aj ďalšie firmy. Podporí sa tak nielen slovenský priemysel, ale aj úspech ľudí z marginalizovaných komunít na trhu práce,“ napísal na sociálnej sieti Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Budú ich zaúčať

Noví zamestnanci sa za tri mesiace naučia pracovať na rôznych pracovných pozíciách ako lisovač rúrkových redukcií, kontrolór či balič.

„My tu budeme dávať ťažko zarobené peniaze do zahraničia, budeme dávať Srbom, Ukrajincom, Chorvátom a Vietnamcom, prečo? Veď tu máme cez 400-tisíc ľudí, ktorí žijú v týchto komunitách,“ povedal pre TV Markíza Vladimír Soták, generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM