Jakub Forgács Šport

Najúspešnejšia sezóna v bystrickej Dukle: Novou posilou kladivár Lomnický, perličkou úspech žien

Atléti banskobystrického Vojenského športového centra Dukla opäť potešíli. Vojaci majú za sebou najúspešnejšie leto v histórii samostatnosti a pochváliť sa môžu aj novými silami.

Ilustračný obrázok k článku Najúspešnejšia sezóna v bystrickej Dukle: Novou posilou kladivár Lomnický, perličkou úspech žien
Zdroj: TASR

Už tradične na sklonku roka zaujali v armádnej Dukle oponentúry plánov atlétov na ďalšiu sezónu a aj bilancovanie uplynulého roka. V účtovaní výsledkov sa vojenské centrum vyznamenalo, keď má za sebou najúspešnejšie leto v histórii samostatnosti.

Nové posily v Dukle

Pre Romana Benčíka bolo bilancovanie špecifické, prvýkrát vo funkcii šéftrénera atletiky vo VŠC sa zamýšľal ako ďalej. „Vyhliadky máme optimistické a môžeme sa pokojne oprieť o výsledky, ktoré sme dosiahli. Na samom vrchole sa ocitli kladivárka Martina Hrašnová a chodec Matej Tóth. Obaja priniesli z ME v Zürichu strieborné medaily, a právom sme ich vyhlásili za najúspešnejších medzi 12-timi športovými inštruktormi v našej atletickej skupine. Aj o jednu perličku sme sa postarali, prvýkrát si titul majsteriek Slovenska vybojovalo družstvo žien,“ povedal.

S Duklou sa rozlúčili diaľkárka Renáta Medgyesová a prekážkar Viliam Papšo, ktorým zmluvy nepredĺžili na základe nedostatočnej výkonnosti. „Na ich inštruktorské miesta sme prijali chodkyňu Máriu Gálikovú a kladivára Marcela Lomnického. Naším úmyslom je prijať do Dukly aj ďalších, žiaľ, personalistika nás brzdí, na čakateľských miestach tak zostávajú vytrvalkyňa Katarína Berešová, výškar Lukáš Beer, chodec Patrik Spevák a ďalší,“ vymenoval Berčík.

Výzvou bude olympiáda

V budúcej sezóne inšpirujú halové majstrovstvá Európy v Prahe a svetový šampionát v Pekingu. „V oponentúrach sme do predostrených cieľov výraznejšie nezasahovali, je zrejmé, že v Pekingu bude mať Matej Tóth medailové ambície, v najlepšej šestke by sme chceli vidieť kladivárov Hrašnovú, Lomnického a dovedna by sme mali do Číny vyslať podľa plánov 10-tich atlétov. Na halu si trúfame menej už len preto, že viac ako polovica našich atlétov nemá v nej disciplíny, či už chodci, oštepári, alebo kladivári,“ pokračoval.

Armádna Dukla sa dostala do situácie, keď sa na miesta profesionálnych športovcov tlačia ďalší. „Nastal klasický pretlak, a to je povzbudivý vývoj,“ hodnoti Roman Benčík. „Snažíme sa niečo vymyslieť, aby sme trebárs aj na polovičný úväzok prijali ďalších. V skupine trénerov by sme od nového roka radi uvítali kladivárskeho odborníka Jiřího Koukala, o slovo sa intenzívne hlásia aj mládežníci. Z negatív by som hádam spomenul časté zdravotné problémy, ktoré mnohých pribrzdili, čo napokon vyplynulo aj z osobných hodnotení každého atléta,“ povedal Berčík so slovami, že o dva roky bude pre nich výzvou olympiáda v Riu. „Aj preto teší konštatovanie, že našej atletickej skupine nemožno uprieť progres, aký ju sprevádzal počas uplynulej sezóny,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM