Správy Samospráva

Najmodernejšie technológie na jednom mieste: V Bystrici otvorili novinku, FOTO

Okrem počítačov, softvérového vybavenia a dielenského náradia, Innolabb disponuje 3D skenerom a multifunkčným 3D strojom, ktorý zahŕňa 3D tlačiareň, gravírovací mechanizmus i CNC stroj.

Ilustračný obrázok k článku Najmodernejšie technológie na jednom mieste: V Bystrici otvorili novinku, FOTO
10
Galéria
Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril v Banskej Bystrici na Lazovnej ulici inovačné centrum Innolabb, ktoré je vybavené najmodernejšími technológiami. Primárne je zamerané na verejnosť a študentov. Ak majú nápad alebo projekt, no chýba im podpora na zrealizovanie, Innolabb im v tom môže pomôcť. Informovalo o tom vedenie BBSK.

Na prototypy vynálezov

Innolabb je miestom, kde si môžu otestovať svoje nápady a pomocou najmodernejších technológií vyrobiť prototypy svojich vynálezov, zúčastniť sa workshopov a prepojiť svoje teoretické poznatky s praxou a partnermi v regióne.

„Tento projekt je prvým krokom k tomu, aby sme v BBSK vytvorili miesto, ktoré budeme nazývať inovačná platforma. Je zameraný na to, aby študenti, školy a zamestnávatelia boli v úzkom kontakte, sledovali najnovší vývoj, trendy a neustále sa dokázali zlepšovať. Študenti tu zároveň môžu získať prax a reálne skúsenosti už počas štúdia,“ reagoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

„Tento "labb“ predbehol našu myšlienku, lebo v pláne obnovy máme navrhnuté financovanie takých projektov na východe, ale i strednom a západnom Slovensku. Ak chceme ľudí udržať doma a rozvíjať regióny, musíme im vytvoriť na to podmienky. Toto je začiatok," konštatoval vo štvrtok na otvorení centra štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Vladimír Ledecký.

Aj multifunkčný 3D stroj

Spolupráca sa rozvíja s viacerými spoločnosťami, napríklad z oblasti informatiky, výroby optických LED svietidiel, 3D tlače, strojárstva či medicínskeho výskumu.

„Okrem získavania vedomostí a zručností, či spoznávania nových ľudí, získajú návštevníci centra prístup k rôznym technológiám. Vybavenie zahŕňa zariadenia umožňujúce návrh a výrobu prototypov od tých najjednoduchších návrhov až po pokročilé. Okrem počítačov, softvérového vybavenia a dielenského náradia, Innolabb disponuje 3D skenerom a multifunkčným 3D strojom, ktorý zahŕňa 3D tlačiareň, gravírovací mechanizmus i CNC stroj,“ zdôraznil BBSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Župa otvorila inovačné centrum Innolabb
10
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM